27. februar 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klima og brokkeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klima og brokkeri
Debat Kalundborg - 03. januar 2020 kl. 09:22
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Landbrug
Af Jørgen Dix Rasmussen Duemosevej 3 Gørlev

Det er træls, at Carsten Lambrecht kan brokke sig uden omkostning.

For at drive bæredygtigt landbrug kræver det, at jorden er i orden.

For cirka 100 år siden begyndte man at dræne med små lerrør. Cirka 1960 kom der rendegravere til. Så fik det meste landbrug drænet efter et nyt system og med lidt større rør (lerrør). Frem til omkring 1980 blev alle vandløb holdt i orden, så man kunne gå fra en normal vandstand, og rørene kom ned på dybde 1,2 meter.

Det er grundvandet, man styrer med dræn. Uden dræn trænger grundvandet ind i muldlaget, så man ikke kan køre der og derfor ikke kan tilså tidligt nok, så rødderne får godt fat inden den tørre tid. Kommer der så en våd tid, gavner drænet også.

Men i dag er drænene blevet en legeplads for lystfiskere og naturfolk. Det dyre drænsystem virker ikke, når vandet står langt over udløbene. Rørene holder sig rene, når der er frit afløb. Når rørene så stopper, løber vandet til lavninger og kan ikke komme væk, og gødning går tabt.

Hvis hele systemet virker, vil det metertykke jordlag kunne optage meget regn, og planterne har tid til at optage gødning.

Jeg har en stor del af mit virke haft med dræn at gøre, og jeg har set virkningen. På god jord kunne man høste op til 40 procent mere med samme arbejde og samme gødningsmængdesom før.

Veje bliver da reguleret efter brugernes behov, og industrier får afvandet. Hvorfor er det lige meget med landbruget?

Eksempel: Tude Å aftager vand fra flere renseanlæg og overfladevand fra Slagelse, et langt stykke motorvej, alle landsbyer helt til Dianalund og et stykke af rute 22.

Samtidig er vandløbene blevet ringere, og hvor, tror I, vejsaltet løber hen, og Roundup?

Overfladevand er ikke rent. Slagelse har vandboringer langs med Tude Å. Hvis man finder forurening der, er det sikkert fra landbruget? Brok jer landmænd!