26. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flisfyring må ikke blive en grøn sovepude

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flisfyring må ikke blive en grøn sovepude
Opdateret 25. august 2020 kl. 10:56
Debat Kalundborg - 24. august 2020 kl. 20:00

Debat
Fredag den 21. august var der en storstilet indvielse af Asnæsværkets nye flisfyrede kraftværksblok, hvor bl.a. kronprinsen kom forbi. Novo har tidligere udtalt, at dette skridt medfører, at Novos site bliver CO2-neutralt, da varmen til Novo leveres af Asnæsværket.

I kommunen, som også får leveret varme fra Asnæsværket via Kalundborg Forsyning, har historien længe været, at når der fyres med flis, så er vi mere end i mål med vores CO2-målsætning - det fremgår bl.a. af CO2-regnskabet fra 2019, der siger, at » ... den kommende konvertering af Asnæsværket til

biomassefyret kraftvarme i 2019/2020, vil betyde en signifikant reduktion af Kalundborg Kommunes interne CO2-udledning« - og det nævnes at kommunen vil indfri målsætningen med det dobbelte. Borgmesteren har også nævnt det ved flere lejligheder.

Men det er for godt til at være sandt! Fyring med flis er ikke bæredygtigt, og det er ikke CO2-neutralt! Det kan være det, hvis det høstes lokalt, og man kun anvender restprodukter f.eks. fra bygnings- og møbelindustrien. Men den overordnede politiske beslutning om, at give flis en afgiftsmæssig fordel - og iøvrigt lave fortællingen om, at det er CO2-neutralt har gjort, at der er et enormt pres på for at få leveret flis. Det giver forsyningsproblemer og muligheder for mere eller mindre suspekte leverandører til at gøre en god forretning.

Næsten halvdelen af det flis, der skal afbrændes i Asnæsværkets nye kedel kommer fra Estland og USA. Det er lande langt væk - og det er lande der af flere organisationer påpeges som steder, hvor der ikke er styr på at flisen produceres bæredygtigt.

Læg dertil tvivlsomme certificereringsordninger, som skal få det hele til at se grønt ud på overfladen, så er det her et seriøst problem!

Derfor må vi for alt i verden ikke læne os tilbage i Kalundborg Kommune og bruge det her som en grøn sovepude. Tværtimod skal vi vise, at vi er den

grønne industrikommune, vi gang på gang siger vi er. Så vi skal gå forrest i den grønne omstilling, det er vores pligt, som en stor offentlig virksomhed med en millardomsætning. Det kan vi gøre ved f.eks. at samarbejde endnu mere med erhvervslivet om grønne løsninger, ved at handle grønt, ved at omstille vores transport og ved at understøtte vedvarende energi, som jo er de rigtige grønne energikilder.

Thomas Malthesen Hiorth
KB-medlem (SF)

Kalundborg Kommune

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?