15. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debatten om bioversitet er forskruet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debatten om bioversitet er forskruet
Debat Kalundborg - 11. juli 2020 kl. 14:30

Debat
Jeg er landmand og holder meget af naturen, som jeg færdes i dagligt. Specielt omkring Tissø, hvor jeg arbejder på en større ejendom og samtidig har min kone og jeg en ejendom, som vi bor på.

Ordet biodiversitet bliver brugt af alle, som tror, at netop deres mening om naturen er den rigtige. Denne debat om biodiversitet er ligesom alt andet i et demokratisk samfund, det er ikke dem, som er flest, der får ret, men det er dem, der råber højest.

Jeg vil prøve at nævne nogle eksempler på debatten om naturen, som løber af sporet.

Jagttiden på ringduer er atter blevet udsat, fordi duerne har unger til ca. 1. nov. Det var dyrenes beskyttelse, der fuldstændig uden for al demokrati, fik ændret denne jagttid. Os der færdes i naturen, ser duer overalt og i England er jagttiden hele året, og i lokalbefolkningen bliver de kaldt flyvende rotter.

Hvis der til gengæld tales om store måger i byerne, kan de skydes, selvom der er unger i rederne.

Gæs er blevet en plage alle steder på grund af fejlreguleringer, i Holland bliver der fanget gæs i store net og gasset.

Sæler er opformeret helt enormt og generer fiskerne og ødelægger deres erhverv. Historien har vist, at hvis der bliver for mange sæler, får de en influenzalignende sygdom og dør en ynkelig død.

Skarven, eller Ålekragen, er også et eksempel på en ukontrolleret opformering, jeg ser i perioder af året 100-150 skarver fiske, hvor Åmose Å udløber i Tissø.

Den mest kontroversielle art, der breder sig, er rovfuglene, de har nu været totalfredet i over 50 år. Her tænker jeg mest på Rød Glente og Musvågerne.

Agerlandets dyr er blevet decimeret kraftigt i de senere år. Agerhønen havde før kuld på 15-20 kyllinger, har de et par stykker nu er det stort. Harerne kæmper forgæves mod de store rovfugle. Jeg har før forsøgt debatten om rovfuglene, men fik at vide, at eksempelvis Glenten kun var ådselsæder, det er den bare ikke selv klar over.

Det er som at stikke hånden i en hvepserede, når der tales om reguleringer, men debatten bør tages.

Et sidste lille hjertesuk er listen over invasive arter, hvem skriver denne liste? Jeg troede en invasiv art, var en art, der kunne ødelægge naturen og brede sig invasivt. På den sidste liste er opført fasan, men ulv og bæver er ikke nævnt. Ulven får hele lokalsamfund til at frygte for naturen og bævere yngler som rotter og ødelægger hele vandområder.

Henrik Skafte
Kelleklintevej 6
Jerslev

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?