12. april 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Sortering er et vigtigt led i grøn omstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Sortering er et vigtigt led i grøn omstilling
Debat Kalundborg - 23. februar 2021 kl. 07:18
Af Niels Erik Danielsen (EL) Kb-meldem Kalundborg Kommune

Næsten alle Folketingets partier har indgået en klimaplan for en grøn affaldssektor. Dette for at leve op til målet om at reducere udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990.

Uden initiativer vil affaldssektoren udlede 2,4 mio. tons CO2 i 2030 og stå for 5,7 procent af Danmarks CO2-udledninger. Klimaplanen stiller krav til kommuner og borgere om at sikre mere genanvendelse og sikre mere sortering af affald hustandsnært.

I dag forbrændes næsten en tredjedel af alt affald. 90 procent af alt plastikaffald forbrændes. Et af kravene til kommunerne er, at der inden 1. juli i år skal indføres indsamling af 10 forskellige slags affald, og det skal foregå hustandsnært. Det er ambitiøst og en svær opgave.

Det virker som om, at kommunerne i affaldsselskabet ARGO har kastet håndklædet i ringen. De ønsker en dispensation fra kravet. Klimaplanen stiller også krav til KL om at finde ud af, hvilke forbrændingsanlæg der skal nedlægges. Det skal være de miljømæssigt dårligste anlæg, der lukker.

I dag importerer vi affald til Danmark for at brænde det af og dermed udlede CO2, hvilket er en unødvendig miljøbelastning. Partierne bag aftalen ønsker genanvendelsesanlæg frem for forbrændingsanlæg. Der er penge i genanvendelse og besparelse på varmeregningen. Planen stiller også krav til producenterne af varer og emballage. Planen er et godt bevis på, at partierne i Folketinget arbejder for grøn omstilling

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?