17. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Nye svinestalde med store tilskud - betalt af skatteydere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Nye svinestalde med store tilskud - betalt af skatteydere
Debat Kalundborg - 04. december 2020 kl. 19:24
Af Tom Mollerup, Gl. Stationsvej 4, Føllenslev

Først i november frigjorde daværende fødevareminister Mogens Jensen 250 millioner kr. i tilskud til modernisering af slagtesvinestalde. Tilskuddet betales af skatteyderne - altså af dig og mig.

Blandt de 57 modtagere af dette skatteyderbetalte tilskud finder vi en stribe særdeles velhavende producenter af svin. I vores område i Nordvestsjælland er en af modtagerne af tilskuddet erejeren af Egemark gods ved Føllenslev. Han modtager næste 4,3 mio. kr. i tilskud til opførelsen af sin nye kæmpe svinestald på Havnsøvej 32.

Dette byggeri er der for tiden meget snak om i lokalområdet, Havnsø - Føllenslev. De der er imod, kan nu glæde sig over, at de selv er med til at betale 1/4 det nye kæmpebyggeri, der vil sprede ubehagelig lugt langt ud over byggeriets fysiske placering. Hertil et gevaldigt øget trafikpres af store svinetransporter, kørsel til og fra med foder med mere.

Sammen med ansøgningerne om støtte til etablering af såkaldte »miljøvenlige« stalde hos Landbrugsstyrelsen har ejeren også søgt om tilladelse til produktionsudvidelse (flere svin) og som følge heraf, tilladelse til øget ammoniakudledning, hos de lokale myndigheder.

Han har argumenteret for, at moderniseringen af hans svinestalde gennemføres for at kunne udvide årsproduktionen. Det betyder, at eventuelle miljøgevinster i form af reducerede udledning af klimagasser straks bliver ædt op af udvidelsen af produktion.

Dette statslige tilskud uddeles samtidig med at Danish Crown udbetaler en rekordhøj bonus på 1,6 milliarder kroner til andelshaverene, som er svineproducenterne.

Hvorfor skal vi skatteydere betale for at få mere luftforurening og øget tung trafik?

Hvorfor skal vi skatteydere betale til endnu mere elendig dyrevelfærd?

Og hvad med den øgede risiko for smittespredning af fx MRSA eller hvad, der kan opstå af nye vira, som netop trives og muterer i store dyrehold?

Den udvidede produktion bør som mindste krav placeres hjemme hos bonden på Egemarke Gods og ikke tæt på små bysamfund og rekreative områder.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?