30. marts 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi skal arbejde med holdningsændring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi skal arbejde med holdningsændring
Debat Holbæk - 11. februar 2020 kl. 09:20
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Holbæk lærerkreds tog et virkeligt godt initiativ med at samle politikere, skolefolk, tillids- og arbejdsmilørepræsentanter, fagcenter og oplægsholdere til en yderst relevant og oplysende aften i inklusionens navn.

For hvordan bliver Holbæk Kommune i stand til at give alle elever et skoleliv, hvor der er reel mulighed for at blive hørt, set og udvikle sig både fagligt og socialt? Det er ikke en problemstilling, som vi som kommune står alene med - desværre kunne man næsten sige.

Ved inklusionslovens indtog tilbage i 2012, skulle alle elever som var ude i specialtilbud tilbage i almenklasserne og rigtig mange specialtilbud blev nedlagt. Det samme gjorde man med skolepsykologerne, cand. Pæd. Psych. uddannelsen, som lærerne kunne tage på Det Pædgogiske Universitet. En uddannelse, hvor man havde en særlig tilgang som læreruddannet med den didaktiske viden om, hvordan undervisning og inkluderende læringsmiljøer kan udfordres, tilpasses og nytænkes. Som lærer- og pædagoguddannet og med en overbygning i pæd/psych havde man de bedste kompetencer hos skolepsykologerne for at yde faglig og didaktisk sparring med lærere, forældre og skoleleder.

Hvis alle elever skal have mulighed for at blive hørt, set og udvikle sig fagligt og socialt, så skal der flere midler til, og dem må regeringen og folkeskoleforligskredsen prioritere.

Og vi kan selv gøre noget: Tempoet i skolehverdagen skal skrues ned, der er mange mål, der skal indfris hele tiden. Vi skal blive bedre til at se på den sociale kontekst og ikke bare det enkelte barn, men det gøres altså bedst, hvis lærere og pædagoger har mulighed for at mødes om udfordringerne sammen. Genindfør super-vision for medarbejdere. Skolens pædagogiske ledere skal være tættere på og sparre med medarbejderne, og der skal meget mere efteruddannelse til lærere og pædagoger, og de specialiserede uddannelser skal tilbage. Der vil altid være børn, som behøver ekstra tid, ro og en særlig undervisning, og der skal vi have specialtilbud klar. Lige nu er diagnoserne mange. Vi kommer alle til at møde de børn og unge, som er skolesøgende nu, på et senere tidspunkt, hvor de har fået en uddannelse og står på vores arbejdsplads og skal have deres plads på holdet. Der bliver ganske enkelt flere med diagnoser i fremtiden, og det kommer ikke kun til at udfordre folkeskolen, men også uddannelses- og arbejdsmarkedet.Vi kommer alle til at møde unge som ældre med udfordringer på arbejdsmarkedet. Lad os derfor arbejde med en holdningsændring allerede nu.

Charlotte Nielsen
KB-medlem (S)
Holbæk Kommune