17. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi frygter at bo i et erhvervsområde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi frygter at bo i et erhvervsområde
Debat Holbæk - 29. juni 2020 kl. 12:48

Debat
Som naboer til erhvervsområdet, var vi i maj måned 2019 inviteret til et nabomøde, hvor »Forslag til kommunetillæg 26 og lokalplanforslag 2.93 for erhvervsområdet Tåstrup Syd« blev præsenteret. Det fremgik på mødet, at forslaget var udarbejdet med baggrund i, at virksomhederne gjorde Holbæk Kommune opmærksom på, at de ikke kunne overholde gældende lovgivning - under hvilken de har flyttet virksomheden til området.

I forbindelse med det indsendte vi kommentarer, men kan stadig se, at en del af de kommentarer vi havde stadig ikke tages væsentligt i betragtning. Man søger i stedet stadig at kompensere/tilpasse lokalplanen til de nuværende virksomheder, der ikke formår at overholde gældende krav, som særligt omhandler støj. Dette fremgår klart af beskrivelsen i forslaget: »Formålet med planforslaget er at tilvejebringe det planmæssige grundlag for at kunne etablere erhverv i en højere miljøklasse.«

Vi har boet her siden 1984 og valgte netop stedet, fordi det erhverv, der ifølge lokalplanen var tilladelse til, omfattede let industri med bopælspligt og krav om at støj ikke forekom uden for normal arbejdstid og i weekender. Der har i alle årene været god sameksistens mellem beboere med erhvervsejendom og de øvrige beboere. I de senere år har vi oplevet en ændring i dette. Lokalplanen er tidligere ændret, så der ikke er bopælspligt i samme grad som tidligere, og andre »tungere erhverv« er kommet til. Samtidig har vi oplevet, at støjen fra erhverv er steget betragteligt også i tidsrummet efter kl. 17 og i weekender.

Yderligere er der etableret meget mere beboelse i området fra Tåstup Byvej og ind mod Holbæk by. Beboelse som også er generet af støjen.

Det er os stadig en gåde, at erhverv, der overtræder gældende lovgivning, kan få ændret en lokalplan, så overtrædelserne bliver lovlige i en grad, der er til væsentlig gene for områdets faste beboere. Dette særligt, når kommunen givet ville kunne tilbyde samme erhverv erhvervsgrunde i nærheden, hvor der ikke er fastboende. Der står i forslaget, at man skal »Sikre de eksisterende boliger i området mod væsentlige miljøpåvirkninger«. Ligeledes står der, at der skal gives »Mulighed for at etablere støjvolde«. Mon det sker, når man ikke generer sig for at støje langt uden for normal arbejdstid?

Som vi læser det, udvides det omtalte område endvidere til at omfatte Rebslagervej, hvilket absolut kun kan gøre vores bekymringer endnu større. Tåstrup landsby og det øvrige beboelsesområde omkring omtalte lokalplan risikerer at kunne blive et område, der absolut ikke er et eftertragtelsesværdigt boligområde mere - vi frygter at gå fra at bo i »lettere landlig landsbyidyl« til at bo i et decideret erhvervsområde.

Mette Vibæk og Thorkild Christensen

Tåstrup Byvej 15
Holbæk

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?