23. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Værktøj til bæredygtig udvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Værktøj til bæredygtig udvikling
Debat Holbæk - 20. april 2021 kl. 12:49

Valgdebat
Enhedslisten har afleveret sine bidrag til forbedringer af Holbæks Kommuneplan 2021. Bæredygtighed og FN's Verdensmål står centralt.

I den strategi, som blev udarbejdet af kommunen, som baggrund for kommuneplanforslaget, har man enkelte steder henvist til FN's 2030-mål for en bæredygtig udvikling /verdensmålene. Fordelene ved FN's 2030-mål er, at man nu har konkrete målsætninger på en række samfundsområder, hvilket betyder, at man slipper for den mere akademiske diskussion om, hvordan bæredygtighedsbegrebet skal forstås.

Forslaget til Kommuneplan 2021 indeholder otte målområder, men ingen af dem indeholder mere konkrete bæredygtighedsmål, som kan bruges, når man f.eks. skal lave politiske beslutninger om lokalplaner o.lign. i den kommende planperiode.

Enhedslisten har givet sit forslag til, hvorledes FN's 2030-mål indskrives i de enkelte målområder i kommuneplan 2021. Hvilke mål og delmål som kommunalbestyrelsen vil fastholde i den endelige kommuneplan vil sige noget om, i hvilket omfang kommunalbestyrelsen i Holbæk vil arbejde med disse bæredygtighedsmålsætninger som politiske pejlemærker i de kommende år. Det vil få betydning for alt lige fra socialpolitik, beskæftigelse, detailhandel og integration for blot af nævne nogle.

Et eksempel: I kommuneplanens »Mål for Skov og Landbrug« er angivet FN's 2030-mål 15 »Livet på land«. Her er forslaget, at der skal stå følgende: »Kommuneplanen udpeger områder, der er egent til fremtidens planteavlsproduktion m.h.p. fødevarer«. Når kommunalbestyrelsen indskriver dette i kommuneplanen, så betyder det, at man har valgt en anden vej en den industrielle svineproduktion i fabrikker, der forpester omgivelser. Det er fremtidens landbrug, der sikrer en høj fødevareproduktion og beskæftigelse i alle led.

Jørgen S. Søndergaard (EL)
Kandidat KMV21

Holbæk Kommune

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?