29. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stop den stigende pensionsalder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stop den stigende pensionsalder
Debat Holbæk - 31. august 2020 kl. 13:21

Tilbagetrækning
Af Arne Steiner Baggesens Have 5 B Holbæk

Godt at der nu er kommet et konkret forslag om at mennesker, der har været på arbejdsmarkedet fra de var 17, 18 eller 19 år, kan gå henholdsvis 3, 2 og 1 år tidligere på pension end den almindelige folkepensionsalder.

Forslaget sikrer ikke alle, at de kan få en værdig afslutning på deres arbejdsliv, men det hjælper dog mange tusinde, som har slidt i det i rigtigt mange år.

Men hvis forslaget også på længere sigt skal kunne bruges til noget, kræver det, at der bliver sat en stopper for sammenkædningen mellem gennemsnitlig levealder og folkepensions aldersgrænse.

For mennesker, der i begyndelsen af 2021 er 61 år og som har arbejdet fra de var 17, 18 eller 19 år betyder forslaget, at de kan gå på pension som henholdsvis 64-, 65- og 66-årig.

Hvis den sammenhæng mellem middellevealder og pensionstidspunkt, der er aftalt i det såkaldte velfærdsforlig, fastholdes, vil en bygningsarbejder, der er begyndt at arbejde som 17- årig og som i dag er 25 år, skulle regne med at arbejde til han er over 70 år.

Det er allerede besluttet, at mennesker født efter 1.1.63 først opnår ret til pension, når de bliver 68, og her i efteråret skal Folketinget tage stilling til om pensionsalderen skal forhøjes til 69 år for mennesker født efter 1.1.67.

Med god grund har en række faglige organisationer sat en kampagne i gang for at få stoppet den fortsatte stigning i pensionsalderen under sloganet; »68 år er nok«.

Ikke mindst ufaglærte og kortuddannede rammes af den forhøjede pensionsalder, for deres levetid forøges nemlig ikke i samme takt som middellevetiden.

Naturligvis har arbejdsgiverne en interesse i et stadigt større udbud af arbejdskraft, som de kan tjene penge på, men mennesket er ikke bare arbejdskraft og har også krav på et værdigt pensionistliv. Derfor stop for stigende pensionsalder.

Produktiviteten i samfundet er stadigt stigende, derfor er det naturligvis det rene vrøvl, at en fortsat stigende pensionsalder er en økonomisk nødvendighed. Det er ene og alene et spørgsmål om politisk prioritering.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?