24. februar 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad os få en whistleblower-ordning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad os få en whistleblower-ordning
Debat Holbæk - 19. oktober 2019 kl. 19:06
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
I flere kommuner får de ansatte nu mulighed for at fortælle anonymt om kritisable eller direkte ulovlige forhold i kommunen. De såkaldte whistleblowerordninger skal indføres i Holbæk kommune.

Eksempler på indrapporterede sager til whistleblower-ordningen andre steder: Sag om systematisk og omfattende misbrug blandt medarbejdere af flekstidsordning, hvor ledelsen ifølge whistlebloweren er blevet gjort bekendt med de kritisable forhold, men ikke har handlet på det.

Sag om bevidst forsinkelse af afsendelse af færdigbehandlede sager og deraf lang sagsbehandlingstid.

Sag om højt sygefravær, lav bemanding, manglende faglighed, uhensigtsmæssig brug af nyttejobbere, mangelfuld sagsdokumentation, omsorgssvigt, magtanvendelser, manglende anmeldelse af arbejdsskader, unødvendige utilsigtede hændelser, uhensigtsmæssig brug af økonomiske midler, manglende kompetenceudvikling og dårlige arbejdsvilkår.

Et rigtigt godt eksempel er Roskilde Kommune, der vedtog whistleblowerordningen, som blev er vedtaget af Roskilde Byråd og varetages af borgerrådgiveren i Roskilde Kommune, der er uafhængig af kommunens forvaltning.

Ordningen skal ses som et supplement til den interne dialog og åbenhed. De almindelige muligheder er bl.a. at gå til egen leder, tillidsrepræsentanten eller den ansattes fagforbund. Ordningen har eksisteret siden 2014. I 2015 var der fire tilfælde. I 2016 var der fem tilfælde. I 2010 var der ti tilfælde og i 2018 var der otte tilfælde.

Derfor har jeg oprettet et borgerforslag om emnet. Jeg håber naturligvis at du vil stemme for dette borgerforslag, så vi kan få en debat i byrådssalen.

Et borgerforslag kræver 710 stemmer, for at blive taget op.

Kim Malmberg Hansen
Langholm 6
Snertinge