8. april 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvem har Tinkakort nummer 17?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvem har Tinkakort nummer 17?
Debat Holbæk - 16. december 2019 kl. 15:08
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Alle voksne (er min forsigtige formodning...) har en erindring om noget, de som børn samlede på; brevpapir, glaskugler, kapsler, glansbilleder, nøgleringe, bilkort eller lignende. Nu kommer jeg fra en lille flække med kun fem huse langt, langt ude på landet, så måske tager jeg grueligt fejl.

Men ikke desto mindre brugte mine kammerater og jeg personligt time efter time på at bytte i frikvartererne og efter skole, sætte brevpapir i farveorden, tælle hvor mange forskellige kapsler man havde formået at støve op til familiefester, skolearrangementer og andre sammenkomster, hvor man havde ligget på lur, når man så en af de voksne nærme sig den ølflaske hvis kapsel, man lige stod og manglede i sin samling.

Udviklingen af sociale kompetencer var, set i bakspejlet, enorm. Man forhandlede, roste, og viste stolt sin samling frem til andre »samlere«. Der blev med stolthed fortalt, hvordan man havde skaffet det vanilleduftende papir med de mest nuttede bamser på, hyggesnakket og alverdens ting blev vendt, mens man sad der mellem madpakker og sure sokker - »Anders spurgte om han måtte låne min blyant den anden dag - jeg troede, jeg skulle dø! Han er bare SÅ sød.«

I gennem flere år nu har jeg erfaret, at det ikke længere er børnene, der samler på fx nissekort, og dermed får muligheden for at høste en ikke uanselig mængde sociale kompetencer. Nej, det er voksne mennesker - der velmenende uden tvivl - sørger for at samlingen bliver komplet på rekordtid ved at efterlyse kort på Facebook og køre land og rige rundt for at indsamle byttet. Afleverer ved hjemkomsten stolt de indsamlede trofæer til børnene, der herefter (og her tillader jeg mig at digte lidt videre på mit scenarie, der bygger på virkelige begivenheder, eller hvad man nu skal kalde aktivitet på sociale medier) kan sidde alene og sætte kortene i en mappe - eller måske en voksen kan være sød at ordne det, for næste level i det sidste nye tabletspil skal klares.

Muligvis er jeg en halvgammel, virkelighedsfjern og forstokket person, men jeg tænker, at det er stof til eftertanke!

Glædelig jul og god jagt til alle samlere!!

Dorthe Nakskov Ilsfort
Lærkevej 4

Ugerløse