14. april 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Lokalpolitiske hensyn må ikke være afgørende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Lokalpolitiske hensyn må ikke være afgørende
Debat Holbæk - 25. februar 2021 kl. 13:20
Af Hans-H.P. Schimmelmann, Butterup Byvej, Butterup

Så simpelt blev det formuleret af Regionsrådsformand Heino Knudsen til Jyllands-Posten i 2020, da han forholdt sig til de mange konflikter omkring oprettelsen af nye grusgrave. Men hvorfor må lokalpolitiske hensyn ikke være afgørende? Hvem er i virkeligheden til for hvem.

arrow Læs også: Ja til at bidrage til planlagt naturpark

Igennem årerne er borgerinddragelse, frivillighed og lokalt engagement blevet nogle af nøglebegreberne i, hvordan små lokale samfund kan udvikle sig fra »døde« gennemkørsels zoner til blomstrende stærke samfund. Netop de samfund har på grund af de lokale ildsjæle tiltrukket kapitalstærke tilflyttere, som sammen har skabt vækst, udvidet skoler og daginstitutioner. Der er skabt lokalsamfund, hvor man faktisk hilser på hinanden og passer på hinanden. Når de solrige aftenener nydes er det til genklangen af glade børn, der sammen leger og udforsker verden.

I Tuse og Butterup lige udenfor Holbæk har et stærk lokalforum formået at gå fra en tanke - en skitseret vision om en naturpark - til et møde med Holbæks borgmester, hvor opbakningen var fyldt med lovprisende roser og en arbejdsgruppe blev nedsat. En naturpark, som på den lange visionære bane skal strække sig over 100 ha, og hvor bl.a. fritgående kvæg igen skal betræde den jord, som ellers igennem årerne er udpint af kontinuerlig landbrugsdrift. Et samlet område, som vi giver tilbage til naturen, og hvor diversitet vil udfolde sig i stedet for at samle støv på begrebshylden.

Men og ja desværre kommer der ofte et men på den gode historie. Området ved Butterup Kirke har i mere en 10 år været fastlåst af Region Sjælland som et såkaldt »interesseområde«. Det vil sige et område, hvor man vurdere, at der kan være forekomst af råstoffer til udvinding. I mere end 10 år har man altså holdt de lokale borgere hen i uvished, afmagt og bekymringer om, hvorvidt der skal etableres en grusgrav eller ej. Det syntes jeg er decideret utilstedeligt og en direkte mangel på respekt overfor det selvsamme lokalsamfund, hvorfra man gerne vil have skattekroner til at opnå vækst. Men husk nu »lokalpolitiske hensyn må ikke være afgørende«.

Den 8. marts 2021 stemmer Region Sjælland om Råstofplan 2021 - altså om den fremtidige skæbne for vores lokalområde. Desværre har man på nationalt plan ingen fælles strategi for, hvordan man substituerer beton med andre mere miljøvenlige materialer f.eks. træ, genbrug af byggematerialer. Man tyr derfor til den samme uambitiøse fremgangsmåde, som man hidtil har gjort. Region Sjælland kunne jo passende fremlægge beregninger på, hvor meget CO2, de mener, en efterladt grusgrav kan binde kontra en plantet skov på selvsamme område.

Paradoksalt har Holbæk en socialdemokratisk borgmester, som stemte imod en kommende grusgrav og regionrådsformanden er også socialdemokrat, og hans tidligere udtalelser indikerer at stemme for. Begge er medlemmer af et regeringsparti, som har været med til at igangsætte den mest omfattende klimapolitik, vi til dato har set. Spørgsmålet er blot, om det nogensinde bliver de lokalpolitiske hensyn, som får mulighed for også at hjælpe miljøet.

arrow Nej til grusgrav - ja til naturpark
02. marts 2021 kl. 13:10 Opdateret: kl. 11:34
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?