14. april 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Er ministeren lobbyist for landbruget?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Er ministeren lobbyist for landbruget?
Debat Holbæk - 22. februar 2021 kl. 19:25
Af Carsten Lambrecht, formand for DN Holbæk

Efter læsningen af »Grøn omstilling en fælles sag« den 19/2 her i avisen, studser man noget og må lige tjekke endnu engang, om det virkelig er ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, der har skrevet den. Det kunne stort set fra ende til anden have været skrevet af en af landbrugets lobbyister. Rasmus Prehn (S) synes åbenbart det samme som dem. Og når han fremhæver, at mange er beskæftiget i landbrug og fødevarer, så ikke et ord fra socialdemokraten om antallet af dårligt betalte, ret uorganiserede, østarbejdere i branchen.

Og ministerens lidt nedladende holdning til klimakrisen, der i Prehns optik er noget, forvirrede småtøser går op i. Ikke et ord om hans egen holdning til krisen eller forslag til, hvad landbruget bør gøre. En krise, der netop bragte så mange stemmer til de mere klimabevidste partier, at han kunne ende som minister. Krisen for biodiversiteten nævnes til gengæld slet ikke, så der kan man ikke kritisere holdningen, blot registrere, at biodiversitetskrisen ikke synes værd at nævne i et indlæg om landbrugets grønne omstilling. Ikke at have forbedringer af biodiversiteten i tankerne, når man arbejder med grøn omstilling af landbruget, er at misse muligheden for at slå to fluer med et slag.

Kun mindre tiltag
Burde det ikke også være nævnt, at Venstre i efteråret fremsatte forslag til bindende mål for udviklingen af natur og biodiversitet. I mange år har vi vidst, at naturen og dermed biodiversiteten skranter. Det er kun blevet til mindre tiltag, for at vende udviklingen, og indimellem tilbageslag. En lov om biodiversitet a la Klimaloven, er det noget ministeren sammen med miljøministeren arbejder på?

At der er afsat en pulje til at udtage lavtliggende landbrugsjord på finansloven. Det kan både hjælpe på CO2-kontoen og give flere levesteder for naturen. Bliver det til permanente tiltag eller midlertidig landbrugsstøtte? Hvad sker der her, og er det noget ministeren arbejder på?

Og hvad med rammevilkårene for landbruget, om EU-støtten i højere grad skal gå til forbedringer af natur og livet på landet, i stedet for til foderkorn og majs og dermed give bedre økonomi til afgræsning og udlægning af enge langs åer og søer. Et tiltag, der ved vådgøring af engene vil formindske CO2-udledningen.

Det er rart og vigtigt at høre ministres holdninger og mål for deres revir, men det er beskæmmende, når man har svært ved at skille det fra lobbyisternes ordskvalder.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?