24. september 2020
sssss
sssss
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Budget åbner for bedre behandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Budget åbner for bedre behandling
Debat Holbæk - 04. november 2019 kl. 14:04
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Region Sjælland

Af Nicolai Nicolaisen

Regionsrådsmedlem (S)

Budgettet i Region Sjælland er vedtaget med alle partier minus Enhedslisten. Samlet er det et løft set i forhold til de forrige 10 år, der ikke honorerede merproduktion. Samlet betød det flere patienter uden ekstra økonomi. Den udvikling er vendt.

Hvad betyder så den forbedrede økonomi? For den S-ledede Region vil flere løfter fra valgkampen blive indfriet. Bedre sammenhæng i sygdomsforløbet. En forstærket indsats ved livstruende sygdomsforløb. Kvalitetsarbejdet på sygehusene styrkes gennem samarbejde med kommunerne og praktiserende læger, Flere opgaver vil blive løst i hjemmet. Færre genindlæggelser.

Bedre arbejdsmiljø
Arbejdsmiljøet bliver styrket, så regionens arbejdspladser bliver mere attraktive - fra produktionskrav til behandlingsresultater. Sygehusledelsernes kompetence styrkes, så flere opgaver kan løses lokalt og decentralt. De temabaserede vidensklynger med højt niveau på regionens sygehuse vil blive styrket. Uddannelserne til læger og sygeplejerske har fortsat meget høj prioritet, det giver en dobbelt effekt. Afdelingerne skal være attraktive - fagligt og kollegialt. Samtidig vil det gavne rekrutteringen af medarbejdere i de kommende mange år.

Arbejdet skal i højere grad være tillidsbaseret i en »fingrene væk-reform« så det matcher regeringens kommende sundhedsudspil med bl.a. afbureaukratisering. Det vil kræve en styrkelse af planlægning, koordinering og ledelse.

Psykiatrien vil stå styrket økonomisk, men udfordringen er fortsat mangel på uddannet personale, som i resten af landet. Det er ikke kun på det nye psykiatrihospital i Slagelse, men i distriktspsykiatrien og i de psykiatriske klinikker, der er spredt ud over Sjælland, at borgeren kan henvende sig og få behandling. De pårørende vil blive inddraget og hjulpet.

Især ældre har flere diagnoser. Borgeren skal ses som en helhed, uanset om det er psykiatrisk eller somatisk diagnoser, så en styrket indsats vil få den betydning, at borgeren bliver behandlet i sammenhæng. En del kan klares i hjemmet. Det vil spare borgeren for slidsom transport.

I de kommende år vil vi arbejde stenhårdt på et forbedret sundhedsvæsen og forberedelse af Universitets Sygehuset i Køge/Roskilde, hvor mange højt specialiserede specialer vil blive samlet.

Budgettet er i vid udstrækning rammebeløb, så muligheden for forskellige politiske ønsker og beslutninger fortsat vil være muligt. Retningen er lagt til et stærkt og tillidsbaseret sundhedsvæsen.

Dedikerede medarbejdere
Med omkring 18.000 dedikerede medarbejdere og et budget på mere end 18 mia. kr. der dækker sygehuse, herunder Riget, Odense Universitetssygehus samt privathospitaler, praktiserende læger, speciallæger, psykiatrisk behandling, forskning, sygesikring, offentlig transport, sikring af grundvand, råstoffer og uddannelser, så der er mange opgaver og hensyn Regionsrådet med formanden for bordenden vil træffe beslutninger om, til gavn for hele Region Sjælland.

Har debatten om sexisme taget overhånd?