16. juli 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Biogas fastholder og øger svineindustrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Biogas fastholder og øger svineindustrien
Debat Holbæk - 20. maj 2020 kl. 10:16
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Siger man ja politisk til biogasanlæg, siger man også ja til at fastholde og forøge den nuværende svineindustri, da de biogasanlæg der her er tale om anvender gylle, som primært stammer fra svineindustrien. Et aspekt i biogasdebatten mangler helt, nemlig den måde vi behandler vores produktionsdyr på i Danmark.

I Danmark har vi omkring 30 millioner svin. Hvis man undtager biodynamiske/økologiske landbrug, må svineindustrien betegnes som grufuld. Dyrene lever fra fødsel til død et pinefuldt liv, uden mulighed for at få opfyldt deres naturlige behov. At grisen regnes for et af de mest intelligente dyr, på højde med hunden, tilføjer endnu en dimension.

Der findes rigeligt med dokumentation om, hvorledes produktionen foregår i svineindustrien. Enhver der er ansvarlig politisk må nødvendigvis orienterer sig derom.

Blot et enkelt eksempel fra en grusom produktion: Der er lidt over 1 million søer (moderdyr) i Danmark. Deres liv veksler mellem drægtighed, diegivning, 3-4 dages pause, brunst, insemination og ny drægtighed. Søerne er klemt inde i farebokse, og jernrammer omslutter søernes kroppe før fødsel og under diegivning. I mange tilfælde er rammerne mindre end de fuldt udvoksede søer - de ligger derfor med hovedet i eller under fodertruget. Soen er fuldstændig fikseret og forhindret i naturlig adfærd så som redebygning, aktiv yngelpleje social adfærd, trang til at rode etc. 3/4 af alle søer har mavesår pga. stress. 12 procent af søerne dør »før tid«.

At søerne er klemt inde i tætsluttende farebokse, er for at forhindre ihjelligning af pattegrisene. Avlsarbejdet har medført og medfører stadig stigende kuldstørrelser. Grisen har naturligt 12-14 dievorter og dermed mulighed for - naturligt at opfostre omkring 10-12 pattegrise.

Grænsen for vækst flyttes til stadighed. En so har et drægtighedsforløb på, 2,3 pr. år. Nu kan der produceres helt op til 40 pattegrise pr so/år. En svimlende forøgelse.

Grisen er blevet reduceret fra et levende, sansende individ til en genstand. 25.000 smågrise, dyr der bukker under for pres, svækkelse etc. dør hver dag i staldene.

Omtales de uanstændige forhold i den danske svineproduktion en sjælden gang, er forklaringen altid økonomien. Og de love, som skulle beskytte dyrene, beskytter ikke.

Det er os, vores politikere, vores myndigheder og vores levevis, som understøtter foretagendet. Og vi må spørge os selv, om vi som et civiliseret samfund kan acceptere sådan et syn på dyr og deres trivsel.

Anne-Mette Steinbock
Løserupvej 37

Tuse Næs

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?