16. juni 2021
Svend Erik Christiansen (S) mener, at det er nu, at Hørsholm Kommunalbestyrelse må beslutte at indføre separatkloakering. Foto: Fred Jacobsen
Svend Erik Christiansen (S) mener, at det er nu, at Hørsholm Kommunalbestyrelse må beslutte at indføre separatkloakering. Foto: Fred Jacobsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Urenset spildevand i Øresund - nu gælder det separatkloakering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Urenset spildevand i Øresund - nu gælder det separatkloakering

Af Svend Erik Christiansen (S) medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse:

Debat Hørsholm - 15. oktober 2020 kl. 15:05
arrow Læs også: DEBAT: Overløb af urenset spildevand til naturen er noget griseri

Hørsholm udleder urenset spildevand til Øresund ligesom andre kystkommuner. Udledningen sker, når der er heftige regnskyl, som vores kloaksystem ikke kan klare.

Der er stort set kun én løsning (fordi Hørsholm Kommune er så tæt bebygget) nemlig, at kloaksystemet ændres, så regnvand kommer for sig og spildevand for sig, separatkloakering. Regnvandet kan løbe direkte i åer, søer og Øresund.

De steder kan man i stedet med fordel lave nogle kæmpe forsinkelsesbassiner er det helt fint, men det kan ikke lade sig gøre de fleste steder.

Problemet er, at det haster med at få taget beslutninger. Vi kan som kommune ikke være bekendt at udlede urenset spildevand til åer søer og Øresund. Det er simpelthen uetisk.

Det nytter ikke at forhale de nødvendige beslutninger, det bliver forholdene jo kun værre af. Hvem vil bade, når der er risiko for colibakterier. Føj for den.

Der er ingen vej udenom. Kommunalbestyrelsen må snarest beslutte separatkloakering ud fra en samlet plan om, hvor i kommunen man bør starte. Det er en heftig anlægsopgave, der formentlig vil tage ti år eller mere. De fleste grundejere vil derfor formentlig have en del år, hvor de kan forberede, hvordan separeringen skal foregå på egen grund.

Juridisk kan kommunen ikke betale borgerne for den del af kloakeringen, der skal foregå på egen grund. Det kan blive svært for nogle borgere at betale en stor ekstraregning for kloakering. Desværre er banker og kreditforeninger meget tilbageholdende med at låne penge ud til pensionister og personer med en stram økonomi. Men i forhold til den samfundsnytte det er at få renset vores vandmiljø, bør banker og kreditforeninger være med til at bære et samfundsansvar og sikre, at alle kan låne til kloakering på billigst mulige måde. Det er et folketingsanliggende at få strikket sådan en ordning sammen.

Jeg vil derfor gerne opfordre Konservative, Venstre, os selv Socialdemokraterne, Radikale og Dansk Folkeparti til at tage kontakt til deres respektive folketingsgrupper og være med til at få startet en debat om, hvordan vi får skabt rimelige lånemuligheder for borgerne i denne alvorlige sag.

I mellemtiden er der ingen vej udenom. Kommunalbestyrelsen må træffe de nødvendige beslutninger nu så spildevandsoverløb til Øresund over en årrække bringes ned og til sidst ophører.

arrow DEBAT: 'Vandvittig' interessekonflikt
26. december 2020 kl. 21:00 Opdateret: kl. 08:01
arrow Ny kloak-plan kan give kæmperegning til husejere
23. december 2020 kl. 05:35 Opdateret: kl. 17:52
arrow DEBAT: Ingen vej udenom separering af spildevand og regnvand
23. oktober 2020 kl. 15:15 Opdateret: kl. 17:06
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?