26. oktober 2021
Peter Willemoes Herskind er sammen med Rungsted-Aktivisterne stærk kritisk overfor Lokalplan 176. Foto: Privat
gallery icon

Se billedserie

Peter Willemoes Herskind er sammen med Rungsted-Aktivisterne stærk kritisk overfor Lokalplan 176. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Udvalgsformanden vildleder om lokalplan og fortætning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Udvalgsformanden vildleder om lokalplan og fortætning

Af Lars Falbe-Hansen, Hulsøvang, Sille Krüger, Bolbrovænge, og Peter Willemoes Herskind, Enghave, Rungsted-Aktivister:

Opdateret 09. november 2020 kl. 13:14
Debat Hørsholm - 04. november 2020 kl. 06:30

Jan Klit mener i Ugeavisen den 19.10, at borgernes frygt for fortætning er helt misforstået, alene fordi bebyggelsesprocenten er sænket ift byplan 6 og der derfor kan bygges mindre, end der kunne tidligere.

arrow Læs også: DEBAT: Jeg taler altid sandt...

Men sammenligningens grundpræmis er forkert: Tillæg 5 til byplan 6 - startskuddet til planen - blev hastevedtaget i foråret, netop fordi det stod klart, at situationen med kæmpe dobbeltvillaer truede med at ødelægge kvarteret.

Fortætning skal derfor ses ift områdets karakter i dag. Det er primært de historisk høje kvadratmeterpriser og ECB's negative rentesatser, der har gjort det attraktivt for developere at bygge især flerfamiliehuse til grænsen. Trods en lavere bebyggelsesprocent kaster lokalplan 176, med nedsættelse af mindstegrundstørrelser og tilladelse til dobbelthuse, benzin på bålet af gunstige finansielle forhold til en accelereret ødelæggelse af kvarterets værdier (som beskrevet i tidligere indlæg).

Det er bekymrende, at Jan Klit ikke har erkendt farligheden af denne incitamentstruktur. Udvalgsformanden har tillige erklæret sig som stor tilhænger af dobbelthuse - tilsyneladende for at 'tiltrække unge familier med børn, som vil bo godt, men ikke have for store haver eller for store huse' (Ugebladet 30.10).

Den nye grund på hjørnet af Enghave og Hulsøvang et et eksempel på den kreativitet, der udvises ved arealoverførsler. Lokalplan 176 åbner med nedsættelsen af mindstegrundstørrelsen for lignende øvelser i stor stil, skriver Rungsted-Aktivisterne.

Det er en logisk fejlslutning på flere niveauer: Dels har vi i kommunen mange attraktive kvarterer med mindre huse og grunde. Dels kan vi i området skrive under på, at mange børnefamilier er flyttet hertil netop pga de store haver og områdets karakter. Det er endog meget attraktivt.

Til sidst en principiel observation: I samme indlæg lægger Jan Klit med en forsonende tone ansvaret for lokalplan 176 på administrationen og forsikrer, at der senere politisk skal ses på arealoverførsler og grundstørrelser - og undrer sig samtidig over, at reaktion fra borgerne er 'skinger'.

Det rejser følgende spørgsmål: Er det rimeligt over for borgerne at fremlægge en åbenbart halvfærdig lokalplan, der truer borgernes livskvalitet og økonomi? Og endda klage over reaktionerne - mens man på samme tid på den ene side forsvarer planen og på den anden side hævder, at den slet ikke er behandlet politisk? Det giver hverken tilfredse eller trygge borgere!

arrow DEBAT: Byplaner med mere redelighed om øget bebyggelsesprocent
09. november 2020 kl. 11:32 Opdateret: kl. 11:30
arrow DEBAT: Nye udstykningsmuligheder betyder højere ejendomsskatter
03. november 2020 kl. 14:30 Opdateret: kl. 07:34
arrow Ekspertdom: Ude af proportioner at kalde det fortætning
02. november 2020 kl. 07:19 Opdateret: kl. 10:29
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?