19. april 2021
Sådan tager PH Park sig ud i salgsmaterialet.
Sådan tager PH Park sig ud i salgsmaterialet.
Foto: Morten Timm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: PH Park - en fair deal?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: PH Park - en fair deal?

Af Jens Chr. Sørensen, Ved Højmosen 121, Hørsholm:

Opdateret 03. marts 2021 kl. 10:47
Debat Hørsholm - 03. marts 2021 kl. 10:41
arrow Læs også: DEBAT: Skulle aftalerne indgås først - nu må borgmesteren tale

Developerne tjener 200 millioner kroner, mens kommunen taber 40 mio. kr.

Det kan man regne sig til, efter at de første boliger nu er sat til salg, og kommunen har offentliggjort en oversigt over sin projektøkonomi.

Tallene synes jeg hører med i debatten om PH Park. Salgspriserne i EcoVillage's Strømmen er 40.200 kr. pr. m² og i Calums PH Park Premium på 47.700 kr. m². De har betalt kommunen 4.000 kr. pr. m² ex. moms for deres byggeret.

Jeg har ud fra mine erfaringer med offentlige byggerier lavet et overslag over developernes økonomi baseret på disse priser og almindelig kendte kvadratmeter-priser for byggeri. Heri har jeg medregnet alt lige fra byggeudgifter med høj standard, udgifter til P-kælder, ejendomsmægler til rådgiveromkostninger mv.

Det giver en kalkuleret fortjeneste på 200 mio. kr. for developerne. Heroverfor står kommunens oplysninger, om at man vil tabe omkring 40 mio. kr. på projektet, og at det hænger sammen med, at man investerer 50 mio. kr. i en offentlig park. Det har jeg svært ved at forstå.

Kommunen budgetterer med 43 mio. kr. til anlæg af bypark, men langt den største del heraf er jo almindelig byggemodning. Modningen kan med en standardpris beregnes til omkring de 30 mio. kr. Det vil sige, at kommunens udgift til at anlægge et særlig attraktivt parkanlæg højst er 15 mio. kr.

Kommunen vil selv stå for byggemodningen. Det afspejler sig imidlertid slet ikke i kommunens salgspris. Den forekommer lav i forhold til den normale markedspris. Tilbudsgiverne må have indregnet almindelig byggemodning. Så det har nok ikke været en klog beslutning. Den giver et milliontab og samtidig en masse bøvl, risici og ekstraomkostninger, når forskellige entreprenører skal udføre byggemodningen og opførelsen af p-kældre/råhuse på én gang.

Kommunen har anvendt 21 mio. kr. på køb/salg af grunden samt udviklingsplanen. Det er et meget højt beløb. Det burde ikke have været mere end omkring 10 mio. kr. Der må have været 'fri leg' for arkitekter, advokater og andre rådgivere. Dette forklarer mindst 10 mio. kr. i tab pga. for store armbevægelser.

De havde været bedre brugt til ekstra demensboliger på Sophielund.

Samlet set kunne kommunens forventede tab på omkring 40 mio. kr. være undgået, hvis kommunen havde undladt at stille krav om selv at ville varetage byggemodningen og ved en mere påholdende anvendelse af eksterne rådgivere.

Det hører også med til en evaluering af dette projektforløb.

arrow Tallene var kendte og røde - og de sagde ja
05. marts 2021 kl. 08:00 Opdateret: kl. 15:57
arrow DEBAT: Antagelse og risiko, hr. Glen Madsen
04. marts 2021 kl. 13:13 Opdateret: kl. 14:33
arrow DEBAT: Vi savner transparens, ordentlighed og politisk lederskab
03. marts 2021 kl. 13:39 Opdateret: kl. 13:39
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?