23. januar 2021
Selvfølgelig skal grundejere betale for anlæg på egen grund, grundejeren får jo også fortjenesten ved værdistigning, når huset sælges, mener Ole Graabæk.
Selvfølgelig skal grundejere betale for anlæg på egen grund, grundejeren får jo også fortjenesten ved værdistigning, når huset sælges, mener Ole Graabæk.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Overløb af urenset spildevand til naturen er noget griseri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Overløb af urenset spildevand til naturen er noget griseri

Af Ole Graabæk Skovgrænsen 4, Rungsted Kyst:

Opdateret 05. januar 2021 kl. 10:12
Debat Hørsholm - 04. januar 2021 kl. 14:46

Ugebladet bragte 29. december et angreb på kommunens oplæg til kloakstrategi. Fritz Reuther omtaler voldsomme udgifter selv om oplægget til Miljø- og planlægningsmødet (MPU) sagde: "Ved separatkloakering vil grundejere have en direkte udgift ved kloakseparering på privat grund, hvilket i en mindre, lokal undersøgelse er vurderet til at koste i omegnen af 90.000 kroner ekskl. moms for en gennemsnitsparcel, om end det nationale erfaringstal er 40.000 kr. pr. matrikel."

arrow Læs også: Solens stråler betaler for nyt tag til boligforening

Angrebet havde mistet fokus på, hvad det drejer sig om. I 2019 udledtes jf. Miljøstyrelsen 42 millioner m³ urenset spildevand i naturen (såkaldt overløb). Heraf udledte Københavns kommune alene 5 millioner m³.

I foråret gav synet af store kloakrør til 'nødvendig' udledning af lortevand anledning til protester. Da selskabet fik tænkt sig om, var det ikke 'nødvendigt'. Der er afgift på vandet fra renseanlæg for at motivere til effektiv rensning. Men der er ikke afgift på overløb. Så længe overløb er gratis, fortsætter griseriet.

Protesterne kom, da overløb, der længe var skjult, blev synligt.

Københavns fungerende overborgmester har udtalt, at 'planlagte' udledninger skal undgås. Det er jo fint, idet samtlige overløb er 'planlagte'. Det eneste ikke planlagt er tidspunktet, hvor regnmængden aktiverer overløb. Der er i Danmark ca. 4.500 overløbsbygværker. Samtlige er bygget efter planlægning, hvor man udnytter muligheden for at gå tæt på grænsen i reglerne.

For nogle år siden var der en heftig debat i Hørsholm nordlig del. Resultatet blev, at regnvand fra vejene blev separeret fra kloakvand og tilslutning blev frivillig.

Den nordligste Sophienberg udstykning har haft separate systemer siden midten af 1970erne.

Det er ikke fornuftigt at føre regnvand gennem biologisk rensning. Hvor terrænet tillader det, skal grundejere kunne vælge en LAR løsning (lokal nedsivning).

Hvor det ikke er muligt, skal vandet fra tagrenderne føres til det separate system i vejen. Grundejerne skal naturligvis have en rimelig frist - f.eks. 5 år - til at bringe forholdet i orden.

Oplægget til MPU-mødet i december var særdeles fornuftigt. De voksne generationer skal selvfølgelig tage ansvar og ikke udskyde oprydning til vores børn og børnebørn, det kan vi ikke være bekendt.

Oplægget indeholdt endda: "Kommunalbestyrelsen kan, jf. Bekendtgørelse af lov om lån til betaling af ejendomsskatter (Grundskyldsloven) beslutte at give lån til pensionister til kloakudgifter. Lånene kan gives efter samme regler som ved indefrysning af ejendomsskatterne."

Selvfølgelig skal grundejere betale for anlæg på egen grund, grundejeren får jo også fortjenesten ved værdistigning, når huset sælges.

arrow Omfattende corona-udbrud på akutpladser: En familie kom i klemme
09. januar 2021 kl. 16:27 Opdateret: kl. 09:51
arrow Ofrer naturen for at få en badestrand
05. januar 2021 kl. 09:30 Opdateret: kl. 09:17
arrow Frivillig separatkloakering rækker ikke i nabokommune
23. december 2020 kl. 05:50 Opdateret: kl. 16:37
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?