21. oktober 2020
Fritz Reuther (V) mener, at der vil boligejere, som vil blive tvunget til at sælge deres huse på grund af likviditetsmangel, hvis man selv finansiere
Fritz Reuther (V) mener, at der vil boligejere, som vil blive tvunget til at sælge deres huse på grund af likviditetsmangel, hvis man selv finansiere
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Obligatorisk tagvandsseparation kan få folk til at gå fra hus og hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Obligatorisk tagvandsseparation kan få folk til at gå fra hus og hjem

Af Fritz Reuther (V), medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelsen:

Opdateret 12. oktober 2020 kl. 15:12
Debat Hørsholm - 12. oktober 2020 kl. 14:45
arrow Læs også: DEBAT: Bevar frivillig tagvandsseparation

NovaFos har foretaget en analyse af mulighederne for at nedbringe risikoen for skader foranlediget af skybrud og er kommet til det resultat, at det samfundsøkonomisk er bedst at pålægge ejerne af 370 parcelhuse i Rungsted at separere tagvandet, således at dette ikke længere skal bortledes i den kommunale fælleskloak.

I forbindelse med arbejdet har man anmodet forskellige kloakmestre om at give tilbud på, hvad det vil koste at foretage separation på forskellige typer ejendomme langs Strandvejen og længere inde i landet.

Resultatet er blevet, at priserne svinger mellem 90.000 kroner og 250.000 kroner, men er meget usikre, idet man ikke vil give tilbud, men kun overslag med forbehold for alle de vanskeligheder, der kan opstå, når der skal nedgraves et net af kloakrør fra husenes nedløbsrør til en samlet stikledning, idet man skal undgå at beskadige ledninger til vand, gas, el, fibernet og el-net til robotter ved græsslåning, ligesom der kan forekomme jordforurening efter gamle olietanke samt store sten og gamle husfundamenter.

Det er med andre ord umuligt at forudberegne, hvad det vil koste for hver enkelt hus, idet resultatet først fremkommer, når arbejdet er udført.

Husejerne vil således ikke vide, hvor mange penge de skal skaffe for at kunne betale regningen og da det er de færreste, der har flere tusinde kroner i kontanter 'under hovedpuden', skal man til banken for at få belånt med realkreditlån. Der er imidlertid skrappe begrænsninger for at få lån, hvis man er 60 år eller derover, idet man så kun kan låne indenfor 60 procent af ejendommens værdi, ligesom en forøget gæld skal holdes indenfor ejerens årsindkomst multipliceret med en faktor på 2.

Hvor mange af de 370 parcelhusejere der ikke kan opfylde disse krav, er der ingen der ved, men der vil nok være et betydeligt antal, som vil blive tvunget til at sælge deres huse på grund af likviditetsmangel.

Ingen vil kunne leve med dette resultat og slet ikke op til et forestående kommunalvalg til november 2021. Der må derfor findes en løsning uden tagvandsseparation, hvor NovaFos må betale installationen ved hjælp af fremtidige spildevandsafgifter, som pålægges samtlige forbrugere i Hørsholm.

arrow DEBAT: Vigtige skridt i udbygningen af kommunale standarder
24. juli 2020 kl. 05:23 Opdateret: kl. 15:57
arrow DEBAT: Mørke skyer trækker op for parcelhusejerne
22. juli 2020 kl. 14:48 Opdateret: kl. 09:54
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?