20. januar 2021
Når vi nu skal etablere en ny varmekilde, er det nærliggende at dimensionere den, så den kan betjene Rungsted Nord og Rungsted Syd med fjernvarme samtidig, skriver Sten Melson.
Når vi nu skal etablere en ny varmekilde, er det nærliggende at dimensionere den, så den kan betjene Rungsted Nord og Rungsted Syd med fjernvarme samtidig, skriver Sten Melson.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Kloakseparering og udfasning af naturgas kan koordineres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Kloakseparering og udfasning af naturgas kan koordineres

Af Sten Melson, Esbern Snares Vej 12, Rungsted Kyst:

Opdateret 12. januar 2021 kl. 09:38
Debat Hørsholm - 12. januar 2021 kl. 09:36

Ugebladet for Hørsholm 29. december 2020 omtaler Miljø- og Planlægningsudvalgets nyligt vedtagne strategi "Fremtidens kloak" med regnvandsseparering i hele kommunen.

arrow Læs også: DEBAT: Manglende aktivering af hjemsendte medarbejdere

Det er godt og nødvendigt, men bliver temmelig dyrt for grundejerne. Der startes i Rungsted Nord og Rungsted Syd. Begge områder har i dag naturgas, som skal udfases og erstattes af enten fjernvarme eller individuelle varmepumper. Begge løsninger medfører opgravning af alle vejene.

Det siger sig selv med fjernvarme, men hvis vi alle får varmepumper, kan elnettet ikke bære forbruget og skal forstærkes, så der bliver gravearbejde uanset hvilken løsning, der bliver valgt. Udfasning af naturgassen bliver også dyr for grundejerne.

Der kan imidlertid være rigtig mange penge at spare, hvis disse anlægsarbejder koordineres, så det kun er nødvendigt at grave vejene op én gang. Der skal derfor lyde en kraftig opfordring til, at kommunalbestyrelsen sikrer, at dette sker.

Det kræver naturligvis en grundig planlægning, og koordineringen mens arbejdet pågår skal også gå helt ned i detaljen. Det vil fungere bedst, hvis begge opgaver udføres af den samme entreprenør.

Ugebladet omtaler i samme nummer beslutningen om at lukke Norfors affaldsforbrændingsanlægget i Usserød. Hørsholms borgmester er imod lukningen, men det er uvist, om beslutningen kan ændres. Hvis anlægget lukkes, skal der findes en alternativ varmekilde til de fjernvarmeforbrugere, der i dag får varme fra anlægget.

Det er nærliggende at vælge en stor, industriel varmepumpe, som sikkert vil blive løsningen på langt sigt, også selv om der eventuelt kommer en anden overgangsløsning som for eksempel naturgas.

Når vi nu skal etablere en ny varmekilde, er det nærliggende at dimensionere den, så den kan betjene Rungsted Nord og Rungsted Syd med fjernvarme samtidig. Fjernvarme er både billigere og bedre end individuelle varmepumper, så der kan opnås en stordriftsfordel ved servicere både de nuværende fjernvarmekunder og de to naturgasområder med en fælles varmekilde.

Det første skridt er at lave en ny varmeplan for Rungsted Nord og Rungsted Syd. Herefter kan indsatserne defineres og besluttes i Miljø- og Planlægningsudvalget. Projektering, udbud og udførelse er kendte processer, der ikke burde give anledning til problemer.

arrow 22-årig skal afgøre tvangsfjernelser af børn
13. januar 2021 kl. 07:02 Opdateret: kl. 14:18
arrow DEBAT: Sandfodring bør gentænkes
12. januar 2021 kl. 14:18 Opdateret: kl. 10:22
arrow DEBAT: Appel til kommunen - forældre skal arbejde
11. januar 2021 kl. 13:47 Opdateret: kl. 13:27
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?