23. september 2020
Leo Toft henviser i sit debatindlæg til denne artikel i Frederiksborg Amts Avis den 17. august 2012. Grafik: Lars Sandager Ramlow
Leo Toft henviser i sit debatindlæg til denne artikel i Frederiksborg Amts Avis den 17. august 2012. Grafik: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Kan Reuther inddrage borgerne som tagvandsopsamlere?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Kan Reuther inddrage borgerne som tagvandsopsamlere?

Af Leo Toft, Dronningedammen 2, 2.th., Hørsholm:

Debat Hørsholm - 16. september 2020 kl. 15:37
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De lokale aviser har i sidste uge med god grund ofret stor spalteplads på advokat Fritz Reuther og tegner et sympatisk billede af fødselaren. Landets ældste kommunalbestyrelsesmedlem, en vital 90-årig; beundringsværdigt, nok værd at fejre.

arrow Læs også: DEBAT: Bevar frivillig tagvandsseparation

Kendt i en større offentlighed blev Fritz Reuther vistnok især, da kommunen for en halv snes år siden ønskede at separatkloakere, begrundet i et udtjent kloaksystems utilstrækkelige kapacitet. Fra det offentlige lød prisen pr hus på 60.000 kroner, men Fritz Reuther mente at der ville blive tale om priser på mellem 100.000 og 300.000 kroner, og det lykkedes Fritz Reuther ved et meget dygtigt advokatarbejde at vække så stor modvilje mod forslaget at kommunen opgav en obligatorisk ordning; et resultat som advokat Reuther formodentlig kunne være tilfreds med og stolt af.

Men kunne borgeren og kommunalbestyrelsesmedlemmet Fritz Reuther dybest set også være tilfreds? Resultatet blev jo at kun ganske få husejere sluttede sig til separatkloakeringen og problemet stod- og står - stadig uløst tilbage.

Men medens Fritz Reuthers vellykkede offensiv stod på, bragte Frederiksborg Amts Avis (den 17. august 2012) en tosiders artikel om en hørsholmborger, der med beskedne midler i årevis havde opsamlet alt sit tagvand og således ikke havde belastet kloakken. Der blev rettet henvendelse til kommunen om projektet. Kommunen gav et venligt svar og resten var tavshed.

Der er områder i kommunen, hvor det af geologiske årsager næppe er muligt at anvende den omtalte model; men det bør ikke stå i vejen for at den kan bruges andre steder, formodentlig i de fleste af kommunens parcelhuskvarterer.

Til min store glæde ser jeg nu, at Fritz Reuther ikke har sluppet kloakkerne, og på sin liste over »kommunens 13 plager« - de gamle egyptere kunne nøjes med 10 - står de endda øverst. Til den nette pris af mere end 100 millioner kroner.

Jeg vil derfor i al beskedenhed spørge Fritz Reuther, om det ikke var en overvejelse værd, at han - og uden at komme i strid med sin politiske filosofi - forsøgte at inddrage borgerne som tagvandsopsamlere, og måske som incitament lokke med hel eller delvis nedsættelse af vandafledningsafgiften.

arrow Landets ældste byrådsmedlem blev hyldet
16. september 2020 kl. 07:15 Opdateret: kl. 14:51
arrow DEBAT: Svar til Fritz Reuthers 13 plager
11. september 2020 kl. 04:30 Opdateret: kl. 09:25
arrow Fritz Reuther: Her er Hørsholms 13 plager
08. september 2020 kl. 11:25 Opdateret: kl. 14:34
Har debatten om sexisme taget overhånd?