2. december 2020
Udsigten fra fugleskjulet over Sjælsø i den vestlige del af naturområde. Foto: Christian Glahder
Udsigten fra fugleskjulet over Sjælsø i den vestlige del af naturområde. Foto: Christian Glahder
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: For meget støj fra jægernes flugtskydebane

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: For meget støj fra jægernes flugtskydebane

Af Christian Glahder, Elmevej 1, Blovstrød:

Debat Hørsholm - 27. oktober 2020 kl. 07:12

Allerød Nyt har bragt to indlæg om støj fra den militære skydebane ved Sjælsø. Der er enighed om, at anlægget støjer, trods støjdæmpningen i 2019.

Skydningen bør derfor undgås i weekenden. Selv om militæret kom først, har militæret fulgt med tiden og udført støjdæmpning, aktivitetsplaner m.v.

Det er der ikke tale om på jægernes flugtskydebane, der ligger tæt op af den militære skydebane. Støjen fra lerdueskydningen fra Hørsholm Jagtforenings Flugtskydebane (HOOJ) er ubehagelig, unødvendig og utidssvarende. Flugtskydebanen tjener ikke et forsvarsmæssigt formål, men alene en fritidsforenings aktiviteter. Til trods for miljøgodkendelse fra Allerød Kommune fra 2015 (26 sider), er forholdende nærmest uregulerede.

Der bliver skudt i det fri uden støjdæmpning, og der må skydes året rundt 44-48 timer/uge. Kun søndag er fri, bortset fra flere weekendstævner. Juli er skydefri fordi militæret holder ferie.

Der er udregnet en 68 dB(A) støjzone, som tager hensyn til bebyggelse nord for skydebanen, mens naturområdet vest for Sjælsø belastes af støj over 68 dB(A).

Når der skydes, er det ingen fornøjelse at gå i naturområdet, der besøges at rigtig mange mennesker. Her blev der i 2017 anlagt en sti og et fugleskjul ud i Sjælsø.

Heldigvis udnytter jægerne langt fra den omfattende tidsramme, hvilket er godt. Men deres reelle brug fremgår ikke af deres aktivitetskalender, hvorfor man ikke kan planlægge sin tur, når der ikke skydes.

Tilladelsen gælder "som udgangspunkt" til 2023. Militæret burde føle det underligt, at de har støjisoleret deres skydebane for millioner, mens jægernes fritidsskydebane er uisoleret. Det gør jeg.

Hvad kan der gøres: Jægerne burde få en aftale med militæret om at benytte deres støjisolerede skydebane i militærets fri perioder, der bør ske en kraftig indskrænkning af jægernes skydning og sådan, at der ikke skydes lørdag, og i øvrigt kun i ganske få timer, hvilket tydeligt bør fremgå af jagtforeningens hjemmeside.

Skydebane bør lukkes senest 2023, og jægerne lære at skyde fasaner m.v. virtuelt; når jagerpiloter virtuelt kan øve sig i at flyve højt specialiserede jagerfly, kan jægerne vel også virtuelt øve sig i at flugtskyde fugle.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?