16. oktober 2021
Birger Iversen er formand for centerforeningen for Hørsholm Midtpunkt.
Birger Iversen er formand for centerforeningen for Hørsholm Midtpunkt.
Foto: Fred Jacobsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: FORMAT forrykker handelsmønsteret i hele området

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: FORMAT forrykker handelsmønsteret i hele området

Af Birger Iversen, formand for centerforeningen for Hørsholm Midtpunkt, på vegne af Gågaden, Kongevejscenteret og Rungsted Bytorv:

Debat Hørsholm - 25. september 2021 kl. 07:00

Centerforeningerne i Hørsholm vil gerne bakke flere af vores kolleger i Fredensborg Kommune op i deres bekymringer vedr. etableringen af det nye bydelscenter FORMAT på grænsen mellem Hørsholm og Fredensborg kommune.

arrow Læs også: DEBAT: Der er styr på trafikken ved bymidte

Som vi skrev i vores høringssvar, var tanken oprindeligt, at der skulle etableres store boksbutikker (5000 m2 +) i FORMAT projektet, hvilket vi anså ville kunne supplere den eksisterende detailhandel i Hørsholm og Fredensborg på fornuftig vis - og samtidig give begge kommuners borgere endnu bedre indkøbsmuligheder. Lidt ligesom Ikea m.v. i Gentofte og BIG i Herlev. Supplement til eksisterende - ikke kopi af eksisterende.

Men nu er området klassificeret som bymidte og planerne har ændret sig drastisk fra store enheder til mange små enheder.

Vi ved, at det 100 % sikkert vil trække handlen væk fra Hørsholm Bymidte (Gågaden, Hørsholm Midtpunkt, Kongevejscentret m.fl.), Nivå Centret (til dels HolmegårdsCentret), Fredensborg Bymidte, Humlebæk Centret og sågar Espergærdecentret og dermed ødelægge lokalforsyningen for borgerne.

Nivå Centret blev stærkt påvirket af etableringen af Føtex og Rema i Kokkedal, og her er der nu planer om udvikling. Man kan med rette frygte, at etablering af FORMAT vil resultere i et stort økonomisk og bæredygtighedsmæssigt ressourcespild og give skuffede borgere pga. en "udvanding" og dermed reduceret attraktivitet de berørte steder.

Under alle omstændigheder vil FORMAT projektet forrykke indkøbsmønstret for hele området.

De nævnte centrer tilbyder i dag et alternativ med mange mindre specialbutikker (ofte familiedrevne og lokale skatteborgere), der i vores optik vil komme til at lide voldsomt under FORMATs etablering i den nu angivne form.

Det virker ikke som om Fredensborg Kommune har omtanke for omgivelserne - ej heller egne - men blot ønsker at kannibalisere på årtiers udvikling og investering i at skabe et attraktivt handelsliv.

Vi deler heller ikke opfattelsen af, at udbygningen af FORMAT vil give anledning til en nettostigning i udvalgsvareomsætningen i Hørsholm bymidte og den kommende bymidte i Kokkedal under ét på ca. 520 mio. kr. Nettostigningen i udvalgsvareomsætningen under ét er ønsketænkning og ren "developer fantasi". Det kommer IKKE til at ske - og slet ikke for Hørsholms vedkommende!

Dette projekt er jo ikke det eneste detailhandelsprojekt i Nordsjælland og den forventede øgning i forbrug for borgerne samlet set kan IKKE samtidigt ske både i Format, Hørsholm bymidte, Nivå Center, Helsingør, Hillerød og Lyngby...

Vi er fortsat dybt bekymrede over, at der ved etablering af en bymidte i Kokkedal formodentlig vil ske en nedgang i udvalgsvareomsætningen i den eksisterende detailhandel i Hørsholm Kommune i størrelsesordenen 130 mio. kr. pr. år, som angivet i Kommuneplantillægget.

Det vil være livstruende for mange lokale, familiedrevne butikker, der jo allerede har været under stort pres under coronanedlukninger. Og de lokale butikker er jo typisk dem, der skaber særlig attraktivitet på grund af tilpasning til lokale borgeres ønsker - i modsætning til de kapitalkæde drevne.

Kommuneplantillægget indikerer i øvrigt en formodet faldende handelsbalance for udvalgsvarer i Hørsholm Kommune fra 125% til ca. 107%. Det er forkerte tal. Hørsholms egne tal for handelsbalance (ICP rapport 2018) ligger væsentlig lavere, nemlig på 81% for udvalgsvarer. Reduceres den med ca. 16%, så lander vi på en handelsbalance for udvalgsvarer i Hørsholm Kommune på under 70 %.

Det vil betyde butikslukninger. Også for butikker som Fredensborgs borgere i dag finder attraktive.

Kommuneplantillægget beskriver en øget vejtrafik til og fra området med øget risiko for ulykker. Det ønsker vel ingen borgere.

Så vi forstår både vores Fredensborg-kollegers og lokale Hørsholm politikeres bekymring og anbefaler Fredensborg Kommune at gå tilbage i maskinrummet og gentænke udviklingsprojektet til gavn for alle - borgere, eksisterende og kommende detailhandel samt selve bylivet i både Fredensborg og Hørsholm.

arrow Skoleuret tikker: Håber nu på en hurtig afklaring
06. oktober 2021 kl. 08:00 Opdateret: kl. 12:25
arrow Nu venter de frem for at blokere bymidteplaner
04. oktober 2021 kl. 11:30 Opdateret: kl. 23:39
arrow Krigen skal jo slutte: Dette FORMAT kan de leve med
30. september 2021 kl. 15:00 Opdateret: kl. 13:59
Rejser du til udlandet i år?