23. januar 2021
Anne Ehrenreich og Fritz Reuther, kommunalbestyrelsesmedlemmer for medlemmer.
Anne Ehrenreich og Fritz Reuther, kommunalbestyrelsesmedlemmer for medlemmer.
Foto: Morten Timm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: En 'dobbelt Nelson' eller Venstres ændringsforslag til fremtidens kloak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: En 'dobbelt Nelson' eller Venstres ændringsforslag til fremtidens kloak

Af Fritz Reuther og Anne Ehrenreich (V), medlemmer af Hørsholm Kommunalbestyrelse:

Debat Hørsholm - 11. januar 2021 kl. 10:54
arrow Læs også: Sådan gør du, hvis naboen bygger ulovligt

Vi vil takke de mange borgere som deltog i borgermødet om fremtidens kloak den 7. januar 2021. Debatten fokuserede på et forslag, som allerede var vedtaget af Miljø- og planlægningsudvalget med tre Konservative stemmer mod to fra Venstre.

I betragtning af at vi siden 2013 har kunnet tagvandsseparere, hvilket kun er blevet udnyttet af ganske få, må man gå ud fra, at der var en majoritet af parcelhusejere, som fandt dette som en dårlig løsning og for dyrt.

Imidlertid viste stemningen blandt de fremmødte med borgmesteren i spidsen, tværtimod nu at de fandt det som den eneste rigtige måde at klare skybrudsproblemerne på.

Der var ligefrem nogle, som syntes, at det var en fantastisk god investering, uanset hvor meget det ville koste den enkelte husejer.

Da husene blev bygget, betalte husejerne ca. 53.000 kroner for at få tilsluttet husets spilde-og tagvand til den kommunale fællesledning, hvorved kommunen uden tidsbegrænsning forpligtede sig til at aflede dette til rensningsanlægget. Denne aftale kan kommunen ikke løbe fra og er i henhold til Kommunalfuldmagten pligtig at behandle borgerne efter lighedsprincippet.

På mødet fremkom også kritiske røster fra unge børnefamilier og husejere med tekniske komplikationer. Det blev fremhævet, at kommunens forslag slet ikke er den bedste løsning for miljøet, herunder bymiljøet. Det er til gengæld bibeholdelse og opgradering af fælleskloakken, hvilket også fremgår af kommunens eget oplæg.

Det blev endvidere nævnt, at oplægget stort set ikke forholder sig til, at overfladeløsninger er billigere end løsninger i jorden, og at man ved overfladeløsninger kan opnå øget biodiversitet og anden merværdi i bymiljøet, fx nye rekreative anlæg. Helt i tråd med Hørsholmstrategien.

Disse forslag bør naturligvis overvejes nærmere i den videre proces, og det vil Venstre stille ændringsforslag om i kommunalbestyrelsen.

Vi lagde endvidere mærke til et godt forslag fra direktøren fra Novafos, som fremhævede, at man kunne overveje muligheden for dispensation til grundejere med særlige tekniske udfordringer, som gør separering uforholdsmæssig dyr. Det er vi helt enig i.

Når sagen kommer til kommunalbestyrelsen, vil Venstre fremsætte ændringsforslag om, at give dispensation til grundejere, som får en udgift som overstiger de 90.000 kroner, som kommunen har anslået, at det koster.

Det vil skabe tryghed blandt borgerne i forhold til omkostningerne ved separatkloakering.

arrow DEBAT: 'Vandvittig' interessekonflikt
26. december 2020 kl. 21:00 Opdateret: kl. 15:16
arrow Ny kloak-plan kan give kæmperegning til husejere
23. december 2020 kl. 05:35 Opdateret: kl. 17:52
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?