12. april 2021
Louise Zabel, spidskandidat for SF i Hørsholm, retter luppen mod det specialiserede børneområde.
Louise Zabel, spidskandidat for SF i Hørsholm, retter luppen mod det specialiserede børneområde.
Foto: PETER DAHLERUP
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Der skal særligt fokus på inklusion af børn med særlige behov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Der skal særligt fokus på inklusion af børn med særlige behov

Af Louise Zabel, spidskandidat for SF, Bellisvej 8, Hørsholm:

Debat Hørsholm - 05. april 2021 kl. 08:41
arrow Læs også: 841 Hørsholm-børn deltager i den store affaldsindsamling

Hvordan går det i Hørsholm med inklusionen af børn med særlige behov?

Jeg har som forælder oplevet en gråzone for dette komplicerede område, og vi ser som kommune i stigende grad oplever flere familier, der har udfordringer placeret mellem børneområdet, handicapområdet og socialområdet.

Økonomisk set er vi som lille kommune ikke nødvendigvis specialister og må klogeligt hente hjælp og tilbud udefra, men det er dyrt og svært, uden at vi altid kan være sikre på kvaliteten.

Så hvordan går det hos os?
Det specialiserede børneområde har været i frit fald siden kommunalreformen i 2007, hvor det specialiserede område generelt blev flyttet fra amterne til kommunerne uden de nødvendige midler. Og så var der lige inklusionsloven i 2012, der med rette kastede lys på, at alt for mange børn ikke kunne rummes i folkeskolen, men hvor mange børn?

Og hvordan kan de inkluderes og hermed favnes af fællesskabet? Og hvornår starter behovet for specialundervisning?

Det har kommunerne øvet sig på bl.a. med hjælp fra Den nationale videns- og specialrådgivnings-organisation (VISO), men er der mon medfulgt de nødvendige økonomiske midler og eftervidereuddannelse med?

Det er ét af mine store fokusområdet frem mod kommunalvalget trods, at det er et faglig svært område - men med knap ni års erfaring som mor inden for området, mener jeg at være kvalificeret.

Jeg er meget tilfreds med kommunens nye taskforce 'Tidlig indsats', hvor Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) skal styrkes på rådhuset og har fået ny leder, så der kan opbygges og sendes kvalificerende hjælp ud til både institutioner og skoler så tidligt som muligt.

Måske børnene fx har brug for udskudt skolestart? Her skal forældre inddrages i beslutningen i et tættere samarbejde - og også efter børnene er kommet i skole.

Inklusionsstrategien fra 2013-2018 er udløbet og skal snarest muligt opdateres, så skoler og forældre får de nødvendige værktøjer og midler, der er så vigtige for de børn og familier, der kæmper sammen med skolerne og institutionerne om at finde vejen til børnenes trivsel, faglighed og udvikling. Uanset om den skal ske i folkeskolen eller i en specialskole.

arrow Annette i ny bog: Sådan skriver du dig ud af problemerne
02. april 2021 kl. 08:33 Opdateret: kl. 07:34
arrow I fuglereservatet smelter naturen og kulturen sammen
28. marts 2021 kl. 15:02 Opdateret: kl. 11:54
arrow På opdagelse i Hørsholm: Børnearbejde var normen
27. marts 2021 kl. 16:01 Opdateret: kl. 11:35
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?