22. juni 2021
DFs Glen Madsen mener ikke, at processen med friplejehjem skal trækkes i langdrag mere. Nu skal der gang i byggeriet.
DFs Glen Madsen mener ikke, at processen med friplejehjem skal trækkes i langdrag mere. Nu skal der gang i byggeriet.
Foto: Fred Jacobsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Antallet af plejehjemspladser handler om anstændighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Antallet af plejehjemspladser handler om anstændighed

Af Glen Madsen (DF) medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse:

Opdateret 21. september 2020 kl. 11:52
Debat Hørsholm - 21. september 2020 kl. 07:45

Debatten omkring økonomi i forhold til etableringen af et friplejehjem eller to i Hørsholm, er i min optik forfejlet.

arrow Læs også: DEBAT: Jeg er forvirret - er du?

For det må være sådan, at der i Hørsholm er plejehjemspladser til dem, der har et behov. Kassetænkning ved at have folk på venteliste for at undgå en teoretisk overkapacitet af boliger er både en uanstændig tankegang, der ikke er et velfærdssamfund værdigt.

Som den seneste debat har afsløret, så besluttede kommunens ledelse (borgmester og direktion) i 2018 at hyre eksterne konsulenter til at udarbejde en analyse, der skulle kvalificere behovet for plejeboliger i Hørsholm fra 2020 til 2035.

Hørsholm Kommunes administration havde allerede selv udarbejdet en prognose, der beskrev, at der i 2020 var et behov for 23 ekstra pladser stigende til 169 ekstra pladser i 2035.

Den bestilte analyse konkluderede et behov på 20 ekstra boliger i 2021 samt et behov på mellem 58 og 87 boliger i 2030. Den markante forskel på kommunens egen prognose og analysen blev forklaret med en indregnet præmis om en væsentlig stigning af 'sund aldring'.

Som det er beskrevet flere steder, så står Hørsholm Kommune her i efteråret 2020 med ca. 45 ældre borgere på venteliste. Det er mere end dobbelt så mange som analysen konkluderede ville være behovet næste år. Dobbelt så mange et år før.

Det er åbenlyst, at analysen rammer helt ved siden af skiven, samt at pengene, analysen kostede, kunne have gjort bedre gavn for de ældre på anden vis.

Men værre er, at der på de to år, der er gået, ikke er sket noget som helst, i forhold til at udvide antallet af plejeboliger. Det er jo nærmest en katastrofe.

Set med Dansk Folkepartis øjne har der været en helt urimelig langstrækning af processen omkring et eventuelt friplejehjem Ved Klædebo. Vel sagtens fordi der er kræfter på rådhuset, der foretrækker et jordsalg ved Kokkedal Station for at få nogle penge i kassen til at dække flertalspartiernes overforbrug?

Nu skal den proces ikke trækkes mere i langdrag. Nu skal der gang i byggeriet.

Og er man smart, så designer man boligerne, så de uden de store ændringer kan bruges til studerende eller personer med et akut boligbehov. Dermed ingen overkapacitet og slut på den uanstændige venteliste-behandling af de ældre.

arrow Trods advarsler: Anbefaler flere private plejehjem
23. september 2020 kl. 15:30 Opdateret: kl. 12:01
arrow P-huset er ude af stationsområde
17. september 2020 kl. 19:30 Opdateret: kl. 17:21
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?