21. februar 2020
Karsten D. Olesen er bestemt ikke imponeret over arbejdet med udviklingen af Markedspladsen. Foto: Allan Nørregaard
Karsten D. Olesen er bestemt ikke imponeret over arbejdet med udviklingen af Markedspladsen. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Markedspladsen IKKE BESTÅET

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Markedspladsen IKKE BESTÅET
Opdateret 20. august 2019 kl. 09:57
Debat Hillerød - 19. august 2019 kl. 11:21
Af Karsten Daubjerg Olesen, arkitekt, Almevej 4, Hillerød
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

-03.
Det er må blive karakteren for det lokalplanforslag, som netop har været i høring, men endnu ikke vedtaget for Markedspladsen.

Normalt har man en plan til man laver en ny. I Hillerød har man en plan til man har - ingen. Hellere hoppe fra isflage til isflage i planlægningen af byen. Helhedsplanen for Slotsøkarreen fra 2008 er grundlaget for udviklingen i området og den rummer visioner for Markedspladsen, blandt andet om at skabe BYRUM og styrke bylivet ved at styre flowet af mennesker gennem byen. Ambitionen var »unik arkitektur«, der står mål med slottet. Det var ønsker om læ, beplantning, liv og rum til fordybelse, samvær for unge og legemuligheder. Ordet MarkedsPLADS gav stadig mening.

Men hvad får vi? Et skyggefuldt, næsten lukket og hævet gårdrum. Undervejs i processen var det »måske privat« - men det er dog blevet åben for gennemgang. Og til nu har vi kun set visualisering af cigarkasse-arkitektur, som på flere punkter ikke engang lever op til den arkitekturpolitik, som er på vej.

Flowet af mennesker tænkes nu helt skrottet med flytningen af busparkering. Potentialet for få bevægelse af mennesker ned gennem Slotsgade til glæde for handelslivet skal åbenbart helt skrinlægges. Endnu et potentiale som ikke realiseres i Hillerød.

At flytte parkeringen af busserne, som hvert år bringer tusinder til byen, over bag Annaborg er mangel på indsigt og forståelse af ejerforholdene. Besøgende lægger ingen penge for at besøge slot, park eller de rekreative områder. Der er ingen indtægt til staten. Og alligevel forventer kommunen, at staten vil overtage ansvaret for, at finde pladsen og finansiering til busserne med de indtægtsgivende gæster til det privatejede museum.

I Helhedsplanen indgik ellers at etablere 300 kælderparkeringspladser på Markedspladsen. Kommunen med Tue Tortzen i spidsen mente ikke, at det var »økonomisk realistisk« for investor(!). (Parkering er ellers en god forretning andre steder). Og med tre års forsinkelse finder forvaltningen ud af, at der mangler parkeringspladser.

Der planlægges med cirka 50 p-pladser i kælderen. Yderligere 25 planlægges i området. I første omgang var der planlagt med 100 hotelværelser og 50 boliger.

Igen er der minus i parkeringsregnskabet. Man ønsker nemlig ikke biler ind i byen og planlægger konsekvent med en for lille parkeringsnorm. Man glemmer bare at formidle til lejere og ejere, at de ikke må eje en bil.

-3 gives for den ringe præstation. Dumpet og om igen.