26. marts 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Haveaffald - borte med blæsten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Haveaffald - borte med blæsten
Debat Hillerød - 04. oktober 2018 kl. 09:53
Af Peter Krygell, Leerbjerg Lod 19, Hillerød. På vegne af Bofællesskabet Leerbjerg Lod
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Engang i sommer, efter indstilling fra Hillerød Forsyning, besluttede Natur, Miljø og Klimaudvalget temmelig hovedløst at nedlægge en udmærket kommunal ordning for haveaffald. Det er alt for dyrt at videreføre ordningen og der er alt for få der benytter den, mente Hillerød Forsyning. Det er nemmere at afskaffe den og stikke hver husstand 20-30 kr.

arrow Læs også: Sidste afhentning af haveaffald?

Hillerøds borgere nyder godt af at bo i en kommune med rigtig flotte grønne tiltag. Et af dem er haveaffaldsordningen som har eksisteret i adskillige år og til manges store tilfredshed. Ifølge Hillerød Forsyning er det 10-11% af haveejerne og et stort antal boligforeninger, der bruger ordningen. Det er imidlertid svært at opgøre fordi mange brugere er fælles om at tilmelde sig ét afhentningssted, så tallene er nok en del for lave.

Hillerød Forsyning opkræver årligt et affalds grundbeløb. For haveboliger drejer det sig om 2.260 kr., hvoraf 31 kr. går til haveaffaldsordningen (Beløbene er 33% mindre for ikke-haveejere). Efter genforhandling med de private vognmænd vil ordningen ifølge Hillerød Forsyning sandsynligvis skulle koste 50-60 kr. dvs. beskedne 1,3% mere end nu. Det er virkeligt ringe beløb og mikroskopiske merudgifter for at fastholde et udmærket miljøtiltag.

I Bofællesskabet Leerbjerg Lod er vi 30 huse. Vi benytter storskrald og flisordning og vi sorterer med glæde al vores pap, papir, glas, metal, plast samt madaffald og endelig komposterer vi vores grøntaffald. Men vi kan ikke kompostere alt, så fra vores haver og fællesarealer samler vi årligt omkring 60 m3 haveaffald. Ligesom andre fællesbebyggelser sørger vi naturligvis for at haveaffaldet minimeres og kun skal afhentes ét sted. Vi synes Hillerød Forsyning gør et godt og stort arbejde og i stedet for at nedlægge ordningen skal den forbedres. Uden meromkostning fortjener alle parter at det bliver mere gennemskueligt, hvor der skal hentes, hvor meget der skal hentes samt at der indgås mere bindende aftaler om hvornår det reelt sker.

Afskaffes ordningen må private haveejere frem over hver især pakke deres haveaffald ned i bilens bagagerum eller i en anhænger. Og der skal så køres rigtig meget frem og tilbage. Og hvis du er blandt den fjerdedel der ikke har en bil, ja så er det bare ærgerligt. Her fra bofællesskabet vil vi ligesom andre fællesbebyggelser skulle ud og entrere og forhandle priser med hver vores private vognmand. Hovedløs udhuling af offentlig service, lidt mindre fællesskab og grønne tanker. Men det skal nok gå alt sammen, for som Hillerød Forsynings formand Klaus Markussen så kækt udtaler: Javist er det ærgerligt, men der skal bare lidt mere relevant information til. Vores råd er: Drop den nedskæring.