9. april 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Derfor kan vi ikke kommentere på børnesager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Derfor kan vi ikke kommentere på børnesager
Debat Hillerød - 03. marts 2019 kl. 20:20
Af formand for Børne- og Ungeudvalget Peter Frederiksen (V) og borgmester Kirsten Jensen (S)
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De seneste ugers indlæg i pressen kan efterlade nogle læsere og lyttere med en følelse af, at Hillerød Kommune behandler handicappede børn og deres familier uanstændigt og på kant med loven.

Det indtryk kan opstå, når der på den ene side står en række forældre til handicappede børn og fortæller deres mening om sagsforløbene, og på den anden side står en kommune - os - som ikke siger ret meget. Det sidste er der en grund til, for vi hverken kan, vil eller må diskutere personsager i pressen. Og sådan skal det naturligvis være. Den kontakt, man har med sin kommune om personsager og private forhold, skal være fortrolig. Selv når familier selv fortæller om private forhold i pressen, så hverken kan, vil eller må vi bryde tavshedspligten, og derfor svarer vi ikke konkret i medierne.

Det betyder også, at vi nærmest ikke kan andet end at se urimelige ud i manges øjne. Vi har konkret viden og indsigt - for eksempel om, hvad vi har tilbudt de enkelte familier - der ville nuancere forståelsen, men vi kan ikke bringe det ind i debatten.

Det kan for eksempel være, at en familie mener, at et bestemt skoletilbud må være det helt rigtige for deres barn, mens vi har faglig viden om, at netop det skoletilbud ikke er et godt tilbud til barnet. Er det tilbud, vi tilbyder, billigere, end det tilbud, forældrene ønsker, fremstår det hurtigt som kassetænkning fra vores side og ikke som et tilbud givet på basis af en faglig vurdering.

En kommune af Hillerøds størrelse har en del sager på både handicapområdet og specialundervisningsområdet. Pt. får 350 familier til børn med handicap tilbud og støtte af Hillerød Kommune. Vi har i gennemsnit 370 elever, der modtager specialundervisning.

Vi har dygtige, veluddannede medarbejdere - f.eks. psykolog-, handicap-, social og sundhedsfagligt personale, der ved, hvad de arbejder med. Vi bruger og lytter også til eksperter, der ikke er vores egne. Vores medarbejdere går hver dag på arbejde for at gøre en positiv forskel for børn og voksne i en svær situation.

Nogle gange kan sager gå i hårdknude. Måske er kommunikation og forventningsafstemning ikke god nok, måske har forløbet taget lang tid, men nok så væsentligt, så kan det lige såvel være, at vores fagfolk og forældrene ikke er enige om, hvad det rigtigste tilbud til barnet og familien er. Det kan aflæses i den meget hårde tone i de læserbreve og interviews, der er blevet trykt de seneste uger.

Vi tager ansvar, for det er jo tydeligt, at der er gået noget galt i samarbejdet, når forældrene til disse børn går til pressen. Men vi vil heller ikke love at omgøre beslutninger, som forældre ikke er enige med os i, hvis vi for eksempel har en faglig viden om et tilbud eller en behandling, som vi ikke mener er godt nok.

Vi læser om og lytter til forældrene, men kommunens medarbejdere og politikere hverken kan, må, eller vil tage diskussioner om konkrete personlige forhold i pressen. De familier, der ønsker det, er i gang med møder med forvaltningen. Flere familier mødes med både byrådsmedlemmer og forvaltning om nogle uger, og vi bærer erfaringerne med, når vi fornyer vores handicappolitik senere på året. Vi er naturligvis interesserede i et ordentligt samarbejde med familier, som er i en meget svær situation.