21. februar 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bedre ældrepleje til de svageste ældre i 2019

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bedre ældrepleje til de svageste ældre i 2019
Debat Hillerød - 03. marts 2019 kl. 20:47
Af Christina Thorholm (R), Formand for udvalget for Omsorg og Livskraft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hillerød Kommune modtager i 2019 8,8 mio. kr. fra Pulje til en værdig ældrepleje. De penge bruger vi blandt andet til aktiviteter på plejecentrene, nedbringelse af ventetiden til visitation af hjælpemidler, dagcenterpladser og meget mere. I 2019 har vi fået lidt flere penge, fordi alle pengene ikke blev brugt de sidste år. Det er en stor glæde at kunne fortælle, at vi kan gøre en særlig indsat for de svageste ældre. Byrådet har besluttet, at de ekstra penge bl.a. skal bruges til ekstra rengøring til alle de borgere, som modtager hjemmehjælp til rengøring- alle får fem timeres ekstrarengøring i år.

Med de overskydende midler bliver der også penge til at ansætte plejehjemslæger i 2019. Det betyder at flere plejecentre får tilknyttet en praktiserende læger, som i dialog med medarbejderne kan støtte op om behandlingen af de ældre svækkede borgere på plejecentrene, så vi i nogle tilfælde forebygger indlæggelse på hospital med den forebyggende behandling. Det vil styrke indsatsen på vores plejecentre.

Der har frem til 2018 været afsat penge til fast vagt til brug på plejehjemmene og Rehabiliteringsafdelingen, fx når borgere er udad reagerende og kan skade sig selv eller andre, eller går ud med risiko for at komme til skade. Puljen var tidligere på 1,3 mio. kr. men er sparet væk i budget 2019-22. Men med de ekstra penge bliver det igen muligt at have et mindre beløb til at købe en fast vagt, når det er nødvendigt.

Det er en stor bekymring for Omsorg og Livskraftudvalget, at de mange penge til en værdig ældrepleje fra 2020 overgår fra en puljeindsats til gavn for og styrkelse af en værdig ældrepleje til et bloktilskud. Når pengene overgår til bloktilskud, betyder det, at byrådet aktivt skal beslutte om dagcenterpladserne, plejecenterlæger, de ekstra midler til plejecenter og rengøring mm skal fortsætte, eller om pengene skal bruges til noget andet. Jeg er meget bekymret for de konsekvenser, det vil få for de særligt sårbare ældre i Hillerød Kommune, hvis vi ikke kan bruge de mange millioner til de ældre borgere. Jeg vil arbejde for opbakning fra de øvrige partier til at indsatserne bliver videreført til gavn for de svageste ældre.