5. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bæredygtige kunstgræsbaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bæredygtige kunstgræsbaner
Debat Hillerød - 30. september 2019 kl. 11:19
Af Tue Tortzen, Byrådsmedlem Enhedslisten
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De idrætsforeninger og skoler som har fået kunstgræsbanner er meget glade for dem, og kommunen bør arbejde på at få Skævinge og Hillerød Øst med så hurtigt, der er råd til det.

Men desværre er der store miljøproblemer med de kunstgræsbaner vi har anlagt, og måden vi driver dem på.

Der udlægges hvert år mange tons gummifnuller på banerne for at støtte plastikstråene i bunden.

Dette smulder forsvinder, så der må lægges nyt på med jævne mellemrum. Meget ender på gulvet i omklædningsrum, i afløb og dræn.

Vi ved ikke, hvor meget der flyver videre ud i naturen, men der er ikke tvivl om, at det er en alvorlig miljøbelastning.

I Norge har man forbudt gummifnuller, det samme er ved at ske i Sverige. Der arbejdes med andre og mere miljørigtige materialer af kork eller oliven-kerner, men der er også opnået gode resultater med sand. Det har den fordel, at det ikke flyver væk eller klæber til sko eller fodboldstøvler.

Jeg har netop været til et seminar i Skåne, hvor det blev drøftet hvordan man kan lave mere miljørigtige kunstgræsbaner. Her besøgte vi også en bane i Kævlinge som netop er anlagt med sand som bundstøtte. Det virkede som en god bane og den fik ros af de professionelle sportsfolk, som var med.

Enhedslisten foreslår at Byrådet beder Idræts- og sundhedsudvalget om at undersøge sagen snarest muligt.

Dels for at vore nye kunstgræs bliver anlagt med en mere bæredygtig teknik, og dels for at lave en plan for, hvordan vi får ændret driften af de nuværende baner så vi ikke forurener omgivelserne med gummifnuller.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?