7. august 2020
Det er her foran kirken langs Sct. Anna Gade, at menighedsrådet ønsker at bygge et nyt sognehus. Foto: Dorte Møller Rasmussen
Det er her foran kirken langs Sct. Anna Gade, at menighedsrådet ønsker at bygge et nyt sognehus. Foto: Dorte Møller Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tænk i større sammenhænge fremfor at ruinere Domkirkepladsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tænk i større sammenhænge fremfor at ruinere Domkirkepladsen
Debat Helsingør - 14. august 2019 kl. 11:50
Af Jens Kirkegaard, arkitekt, næstformand i Stad & Egn Helsingør
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Da Sct. Olai-sogns menighedsråd havde byggeplaner for ca 20 år siden, blev de prompte afvist af Miljøministeriet, hvor vi fra bevarings- og bygningsfredningskontoret stoppede projektet.

arrow Læs også: Nej til sognehus ved Domkirkepladsen

I den forbindelse konstaterede vi, at skellet til Domkirken går i fundamentet, at kirkepladsen rettelig er kommunens areal, som et offentligt gadeareal. Fordi man med de nye sanitære bestemmelser i 1880erne for kirkegårdsdrift, overalt i Danmark fik nedlagt de centrale bykirkegårde, til nye offentlige grønne områder.

Et ejerforhold, der desværre senere er blevet afvist af teknisk forvaltning, i den tidligere offentlige diskussion, om det var menighedsrådet eller kommunen, der er den parkeringsansvarlige på området, i forbindelse med klagerne om parkeringsbøder ved bryllupper og begravelser i kirken.

Ved Holmens Kirke i København, arbejder den Kongelige Bygningsinspektør, med tanker om, at kunne nedgrave et menighedshus i de visuelt sårbare arealer, i og omkring Holmens Kirke - Christiansborg. Hvorfor har man ikke arbejdet med de samme overvejelser i Helsingør?

Hvor alle virkelig savner, en naturlig sammenhæng med Middelalderbyen og Kulturværftet, ud over, at Klosterhaven i dag er et kulturelt dødt område, overladt til narkomaner og andet godtfolk, hvor man planmæssigt forgæves i mange år, myndigheder imellem, ikke har kunnet enes om en naturlig og visuel sammenhæng med Kulturværft og Kulturhavn.

Dette kunne lade sig gøre med et "praktisk hul" i klosterhaven, så man kunne komme i terrænhøjde med værftspladsen, gennem et nedgravet menighedshus. Resten af Klosterhave kunne herefter, som i Viborg ved Domkirkepladsen, blive til en kloster-apotekerhave med alle nordens lægeplanter, til glæde for alle kommunens borgere og turister.

Derfor foreslå jeg, at byrådet i forbindelse med de politisk overvejelser, om støtte til et nyt menighedshus, selv vil og tør, som kommunal planmyndighed komme med nogle offensive tanker, til en sikring og udvikling af bymiljøet.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?