6. august 2020
Helsam her på Prøvestenen overvåger også enlige mødre på Facebook.
Helsam her på Prøvestenen overvåger også enlige mødre på Facebook.
Foto: Thomas Arnb0
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Socialt bedrageri og borgernes retssikkerhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialt bedrageri og borgernes retssikkerhed
Debat Helsingør - 14. februar 2013 kl. 12:46
Af Allan Berg Mortensen, byrådsmedlem, Enhedslisten
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat:

Helsingør: Jagten på sociale bedragere er gået ind, må man forstå på DR's nye programserie Aktion: Socialt Bedrageri. Kameraet følger kommunens medarbejdere, der som hovedpersoner i et krimidrama opsporer og afhører mistænkte, til de bukker under og tilstår.

arrow Læs også: Liste Ø vil låne til offensiv valgkamp

Problemet er bare, at reglerne på især enlige-området er så uklare, at afgørelserne bliver hen i vejret.

I første afsnit af DR's serie møder vi Irene, der må opgive forhøjet børnecheck, fordi hun ikke længere er enlig mor - måske...

For hvornår er man ikke længere enlig mor? Må eksmanden passe børnene? Må man have en kæreste til biografture? Må man låne hans bil, hvis man selv betaler benzinen? Ja, siger f.eks professor Kirsten Ketscher men Irenes sagsbehandler siger nej.

I en anden kommune havde de måske sagt noget andet. Definitionen af "reelt enlig" er så diffus, at konklusionerne bliver vilkårlige.

Forvirringen betyder også, at kommunerne indsamler alskens "beviser" for socialt bedrageri. Irenes sagsbehandlere har f.eks. holdt øje med hvem, der parkerer i hendes indkørsel og hendes Facebook-profil. Metoder som også Helsam i Helsingør benytter. Engang ville man have kaldt den slags dyneløfteri og kommunernes afgørelser er da også flere gange omstødt.

Der er en let løsning på alle problemerne, både for de enlige mødre, enlige pensionister og kommunerne: Lad enlige være dem, der har egen bolig med et forbrug, de selv betaler for. Punktum. Så bliver sagsbehandlingen klar og krydsforhør og overvågning overflødige.

Enhedslisten lægger den nye, enkle definition frem i et beslutningsforslag i folketingssalen. Juridiske eksperter, ældresagen og kommunerne selv har efterspurgt den længe.

For de uklare regler går ud over retssikkerheden. DR's serie vil vise os kvinder, der bryder loven, men vi ser i stedet sagsbehandlere, der ikke kan finde rundt i loven. Det går simpelthen ikke! Socialt bedrageri skal tages dybt alvorligt - men det skal almindelige menneskers retssikkerhed også.

arrow Røde Johanne indtog Helsingør
20. februar 2013 kl. 10:34 Opdateret: kl. 13:38
arrow Golfklubber slipper for skat
23. januar 2013 kl. 11:16 Opdateret: kl. 11:19
arrow Flertalsdiktatur: "Kim Il Hecht"
25. juni 2012 kl. 20:12 Opdateret: kl. 20:12
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?