14. december 2017
Tikøb.
Tikøb.
Foto: Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landsbyerne skal på 2018-budgettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landsbyerne skal på 2018-budgettet
Debat Helsingør - 21. september 2017 kl. 11:54
Af Jens Kirkegaard, kandidat til Byrådet og Regionsrådet, DF
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Landsbyerne skal på 2018 - budgettet var det politiske signal fra borgmesteren. Hvilket fik mig til at huske på en anden overskrift den 1. marts hvor budskabet var : Tikøb skal udvikles-selvfølgelig skal der udbygges i Tikøb. hvor Knud Mogensen, formand for Tikøb Brugs efterlyste, at Tikøb Borger og Grundejerforening fremlægger en klar strategi for udviklingen af Tikøb overfor byrådet, med de muligheder der ligger ligefor, og ikke kun fokuserer på alle begrænsningerne.

I den forbindelse skrev jeg straks et læserbrev, hvor jeg som næstformand i Dansk Folkeparti kunne oplyse, at selvfølgelig skal der bl.a. i Tikøb og i de andre større lokaliteter i landzonen, udarbejdes en udviklings-manual for den pågældende lokalitet med baggrund i en arkitektonisk og kulturhistorisk analyse. Det er Dansk Folkepartis klare politik.

Et planforhold, som jeg genfremførte på Danmarks Naturfredningensforenings vælgermøde den 12. september i år, med opfordring til DN om aktivt at deltage

ved en udviklingsproces for kommunen landsbyer, når og hvis DF får held til, at skabe et politisk rum for et plan- og registrerings grundlag for nogle bevarende lokalplaner i landsbyerne, der skal understøtte de lokale særpræg.

Derfor er det med stor glæde at Dansk Folkeparti kan konstatere at borgmesteren har givet håndslag til Morten Westergaard (C) om, at der på budgetseminaret skal forhandles om etablering af en landsbypulje, svarende til modellen i Horsens, hvor landsbyerne kan søge om tilskud til nye helheder. Puljen skal ikke kunne gå til enkeltprojekter og bestå af 50.000 kr.

Nu er jeg glad for, at Morten Westergaard og borgmesteren tager deres udgangspunkt i Horsens, fordi Horsens allerede for 12 år siden lavede en kulturhistorisk og arkitektonisk landsby-analyse, som en opfølgning på bevaringsplanlægningen blev hver enkelt landsbys originalitet og særpræg beskrevet, og landsbyerne fik mulighed for oprettelse af et landsbyråd, og afslutningsvis en bevarende lokalplan.

At skabe en positiv kommunal udvikling i landsbyer, og vise eksempler på hvilke nye aktiviteter, der kan opstå i de overflødige driftsbygninger, der ellers vil forfalde -

det kræver politisk et langt sejt kommunalt træk, som vi i Dansk Folkeparti naturligvis gerne støtter. Så saml endelig alle positive kræfter til udvikling af en ny Landsbypulje, og her kan vi i Helsingør sikkert også få udviklet et nyt frivilligheds- arbejdsbegreb for egen udvikling af byerne, gerne sammen med både DN, de lokale grundejerforeninger, og andre lokale grupper.