18. september 2020
Silas Drejer(S)
Silas Drejer(S)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad os indføre træffetid i udvalgene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad os indføre træffetid i udvalgene
Debat Helsingør - 15. januar 2020 kl. 07:58
Af Silas Drejer, byrådsmedlem(S)
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Jeg synes, vi bør give borgere, foreninger, interessegrupper og virksomheder lov til at få direkte taletid i de politiske udvalg. Det handler om at styrke beslutningsgrundlaget i sagerne og om at inddrage borgerne mere end vi gør i dag. Borgerne kan medbringe deres egen sag, eller de kan bidrage med at belyse nye vinkler til aktuelle sager på dagsordenen.

Alle borgere, organisationer og virksomheder har ret til at blive hørt i den politiske proces. Og politikerne skal undersøge konsekvenserne af deres beslutninger og høre berørte parter, inden de træffer en beslutning. Sådan foregår det allerede i dag, tænk bare på alle de lobbyorganisationer som påvirker beslutningerne i Danmark. Mit forslag handler blandt andet om, at gøre det muligt for den enkelte borger at komme med input til den politiske proces i fagudvalgene.

Mit forslag handler om at give borgerne mulighed for at møde politikerne i øjenhøjde i de politiske fagudvalg. Det er i fagudvalgene at det politiske arbejde foregår og ikke i byrådssalen. Jeg foreslår at der i en forsøgsperiode på et år, indføres træffetid til et formøde, som afholdes før den ordinære dagsorden behandles i udvalget. Her kan borgerne bestille tid til, at træffe udvalget og komme med input til sagerne og de kan fremlægge deres egen sag til politikerne. Nogle vil mene, at det bliver for tidskrævende for politikerne og administrationen, og i den sammenhæng vil jeg blot påpege, at den endelige model for træffetid, kan udformes på flere måder. Fx kan man indføre det månedsvis, hver anden måned eller måske kvartalsvis. Man kan begrænse tiden til at være en time, hvor hver ansøger om træffetid får tildelt 15 minutter - og det bliver så til 4 forskellige borgere/interessegrupper, som får træffetid pr. gang til hvert udvalg. At man får mulighed for træffetid betyder ikke, at man som borger kan være sikker på at få sin sag igennem. Det er stadigvæk politikerne som træffer beslutningerne.

Jeg mener det er et demokratisk princip, at politikerne skal undersøge konsekvenserne til bunds inden en ny regulering eller afgørelse bliver vedtaget. Mit forslag kan være med til at styrke dialogen mellem politikerne og borgerne. Træffetid i fagudvalgene er et nyt tiltag for mere borgerinddragelse i Helsingør Kommune. Demokratiet fungerer på den måde, at hvis man som borger ønsker at præge samfundet, så ligger mulighederne åbne. Disse muligheder skal vi ikke begrænse, vi skal tværtimod styrke dem og det tror jeg mit forslag kan være med til. Lad os komme i gang!

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?