17. oktober 2019
Hvorfor er kommunen så ivrig i at dispensere fra skovbyggelinjen?, spørger læserne.
Hvorfor er kommunen så ivrig i at dispensere fra skovbyggelinjen?, spørger læserne.
Foto: Helsingør Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad hundrede blomster blomstre - lad hundrede af træer gro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad hundrede blomster blomstre - lad hundrede af træer gro
Debat Helsingør - 03. april 2019 kl. 12:31
Af Jørgen Bodilsen og Karin Claudia Steinberg, medlemmer af Enhedslisten
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Høringssvar til forslag til biodervisitetsplan 2019 - 2030.

Overordnet set, som vi ser det, kan det undre, at når tankegangen bag planen blandt andet er, at der frem til 2030 skal sættes fokus på at give naturen meget plads samt sikre den nødvendige pleje af naturområderne, at der til stadighed bygges på mange grønne områder i kommunen. Det ser ud til, at den tendens fortsætter, og det er vel en tendens, kommunen forholde sig til, når det handler om at bevare grønne områder.

Vi har følgende konkrete forslag og kommentarer til planen. Vi mener, at en sådan plan skal kunne ses i et sammenhæng med, at kommunen bør have en mere grøn profil og være aktive og medvirke til at reducere CO2-udslip.

1. Kommunen bør ikke dispensere fra skovbyggelinjen, og bør trække de lokalplaner, der vil lovliggøre (dispensere) byggeri inden for skovbyggelinjen tilbage. De vil være en markering af, at kommunen tager en grøn profil alvorligt.

2. Man burde tage en diskussion af, hvordan arbejdet gribes mere fysisk an i kommunen. Et forslag kunne være at hjemtage Park og Vej, og skabe et biodervisitet-/grønprofil center for eksempel på Flynderup Gård, hvorfra indsatsen og arbejdet blev planlagt og udført. Det vil uden tvivl give et bedre resultat, hvis medarbejderne havde et mere personligt holdning til de områder, de har ansvaret for.

Samtidigt kunne der gives vejledning og gode råd fra centret til kommunen og borgere.

3. Plant træer. Træer har jo en indflydelse på CO2. Alle træer har en leve tid. For at der også skal være store træer i fremtiden, bør kommunen have en plan for plantning af træer. Det ville være oplagt på arealerne mellem Borupgård og Vapnagård at få plantet nogle klynger af træer, der med tiden bliver store, og der er uden tvivl andre arealer, der er egnet. Man kunne have en målsætning om 500 træer om året.

4. Boligselskaberne. Helsingør har flere bebyggelser - både almene og ejerlejligheder. Det kunne være en ide at lave en indsats og vejledning for, hvordan de fik plantet flere træer og en mere biodiversitet udnyttelse af arealerne. Der ligger masser af arealer, der ikke bliver brugt - for eksempel mellen bebyggelserne mellem Smakkevej og Nørrevej er der store græsplæner, der ikke bruges til andet end at slå græs på, og sådan er der flere andre steder i kommunen. Eventuelt et tilskud til plantning af træer

5. Husejere: Her kunne der også gøres en tilsvarende indsats. Få en målsætning om, at Helsingør skal være en by uden plankeværker men med grønne skel. Det kunne indføres i kommende lokalplaner, at der ikke må være plankeværker men levende hække, og ellers en opfordring til at få fjernet plankeværker.

6. Et eksempel: Meulenborg-skoven kunne danne udgangspunkt for et projekt, at kommunen tager det alvorligt med en grøn profil. Først og fremmest bør den planlagte sti fra Rønnebær alle til Stubbedamsvej gennemføres, sti systemerne bør ordnes til noget, man også kan gå på. Ruinen af den gamle gartner bolig nedrives. Der laves en naturlegeplads og haven kunne bruges af børnehaver til at lære at plante og vedligeholde de blomster typer, der er godt for biodiversitet. Der skulle måske stilles en pavillion op, så børnehaver kunne få en hel dag i skoven.

7. Kommunal kvægdrift. Kommunen kunne med udgangspunkt i Flynderupgård organisere afgræsning af kommunale områder. Der findes flere områder, der kunne indhegnes, hvor der kunne udsættes kvæg af en hårdført og fredelig race som Skotsk højlandskvæg, der kan gå ude hele året. Der kunne måske oprettes et kvæglav, der inddrog borgerne i sådan et projektet.

8. Hvis planen skal virke, må det indsættes nogle konkrete projekter, og det må på kommunens budget uden bevillinger og konkrete projekter ender det hele med ingenting