19. januar 2019
Der er mange byggerier i gang i kommunen.
Der er mange byggerier i gang i kommunen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad Helsingør få en stadsarkitekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad Helsingør få en stadsarkitekt
Debat Helsingør - 09. juni 2018 kl. 20:42
Af Søren Thostrup, Snekkersten
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat:
"Investorer står i kø for at bygge på Sommariva-område" kunne man læse forleden. Mange andre byggeprojekter er i gang eller under udvikling: skolen i bymidten, boligbyggeri i Ålsgårde / Hellebæk, fjernvarmeværket ved Kongevejen, udvidelse af Bavarian Nordic, flytning af Trelleborg til Espergærde, det nye Sundhedshus, Campus ved Rønnebær Alle og udvidelse af Hotel Marienlyst, for blot at nævne nogle.

Det er en glædeligt, for det vidner om dynamik og økonomisk udvikling til gavn for byen og byens borgere. Men mønten har desværre også en bagside, for der findes tilsyneladende ikke en overordnet og langsigtet plan for byens udvikling, udarbejdet af dygtige byplanlæggere og landskabsarkitekter. Konsekvensen er risiko for, at hovsa-projekter af tvivlsom arkitektonisk værdi får lov til at glide gennem systemet til skade for den gamle bykerne og de grønne områder omkring byen. Eksempler er det monstrøse skoleprojekt ved Svingelport, som heldigvis er blevet skrottet, og det aktuelle projekt med etablering af boliger på Kulgrunden ved havnen nord for Domkirken. Man skulle tro, at den pågældende investor med tilhørende byggefirma er blevet inspireret af kulgrundens navn. De to blokke ligner firkantede kulbunker uden sans for områdets krav om en balanceret arkitektur i samklang med de omliggende bygninger og havnefronten. Og at man i disse tider reducerer antallet af parkeringspladser i projektet til 1 pr. bolig samtidig med, at det eksisterende parkeringsområde nedlægges uden erstatning, er uforståeligt.

Der er således behov for etablering af en stadsarkitekt funktion i Helsingør, som kan bidrage til en kvalitativ by- og landskabsudvikling af Helsingør Kommune gennem råd og vejledning til bystyret i både konkrete enkeltsager og ved udvikling af en langsigtet udviklingsplan. Den gamle bymidte med de mange fine huse og de mange grønne områder uden om byområderne fortjener det. Det kan kun gå for langsomt.