30. oktober 2020
Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Helsingør Kraftvarmeværk - en historisk fejltagelse ?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helsingør Kraftvarmeværk - en historisk fejltagelse ?
Debat Helsingør - 12. oktober 2018 kl. 09:45
Af Andreas Petersen, Dalslandsgade, København, Bestyrelsesmedlem, Verdens Skove

Debat
Regeringens dugfriske klima- og luftplan har igen sat klimaet øverst på den politiske dagsorden. Samtidig har FN's klimapanel i en ny rapport kraftigt understreget, at det haster med drastisk at begrænse vort udslip af drivhusgasser. Det virker derfor lettere surrealistisk, at Helsingørs nye biomasseværk snart er driftklart. Tusinder af tons flis vil om kort tid opvarme store dele af Nordsjælland. Den løsning gavner desværre hverken klimaet eller forbrugerne. Meget tyder på, at der er tale om en eklatant fejlinvestering.

arrow Læs også: De første flis-leverandører er på plads

Formanden for Forsyning Helsingør, Per Tærsbøl, udtalte her i avisen d. 16. december 2016, at det ny værk vil levere "klimavenlig energi". Men biomasse i stor skala er generelt set ikke nogen klimavenlig løsning. At brænde biomasse udleder CO2, kan føre til afskovning, hvilket udleder endnu mere CO2 og forsinker overgangen til klimaneutrale alternativer. Dette er ikke kun noget Verdens Skove påstår. I 2017 advarede de europæiske videnskabsakademiers komité EASAC direkte mod at betragte biomasse som en klimaneutral energiform. En nylig rapport fra Siemens har også vist, at store systemer med varmepumper allerede nu er reelle, klimavenlige alternativer.

Økonomien i projektet virker også alt andet end fornuftig. Da byrådet i Helsingør i maj 2014 traf beslutning om at garantere et lån til værket, var prisen sat til 520 millioner kroner. Her fire år efter er prisen steget med næsten 200 millioner kroner til svimlende 709 millioner. Ligeledes virker tidligere løfter om billigere energi til forbrugerne tvivlsomme. Energiflis er steget voldsomt i pris, og efterspørgslen er kraftigt stigende. Det er sjældent set, at øget efterspørgsel fører til lavere priser. Det ny værk risikerer derfor at blive det værste af alle verdener - et rasende dyrt projekt, der hverken leverer billig varme eller klimavenlig energi.

arrow Advarer om støj fra nyt kraftværk
09. september 2018 kl. 04:21 Opdateret: kl. 18:58
arrow Spar 300-400 mio. kr. på flistransport
13. november 2017 kl. 11:58 Opdateret: kl. 10:35
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?