9. august 2020
Billede
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fremtidens ældreomsorg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremtidens ældreomsorg
Debat Helsingør - 29. januar 2019 kl. 10:23
Af Kristina Kongsted, medlem af Helsingør Byråd for De Konservative
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Vi bliver heldigvis ældre og ældre. Bare i Helsingør Kommune er det forventningen, at antallet af borgere over 80 år vil stige fra 3200 i dag til 5500 i 2028. En helt ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at sundhedstilstanden blandt de ældre ikke er blevet bedre, end den var i 2010. Vi kan derfor forvente, at der fremover vil være flere ældre, der har behov for massiv hjælp og støtte fra kommunen. Det drejer sig om flere borgere med demens og flere med flere sygdomme end en. Det er vigtigt, at vi arbejder på, at kunne hjælpe de flere ældre bedst muligt.

arrow Læs også: En sang fra de varme lande

På den baggrund arrangerede kommunen et seminar i august måned med titlen "Fremtidens hjemmepleje, hvor jeg deltog som politiker med plads i Omsorg- og Sundhedsudvalget. Oplægsholderne var Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi, Henning Kirk, aldringsforsker og læge, Anne Døssing, sygeplejerske og Helsingør Kommunes egen centerchef Margrethe Kusk, Center for Sundhed og Omsorg.

På seminaret opridsede eksperterne en række fakta: Hjemmeplejen er et af de mest økonomisk ressourcetunge områder, og kommunerne får ikke flere penge til at løse udfordringerne fremover, så vi bliver nødt til at prioritere. Dertil kommer, at sygehusene har overdraget alt for meget til kommunerne, uden at der er fulgt penge med, og der er ikke tegn på, at udviklingen vender, da indlæggelsestiden er planlagt til at falde yderligere. Derfor kommer kommunerne til at arbejde endnu mere med forebyggelse og rehabilitering. Forebyggelse handler om fysisk og mental aktivitet samt især sygdomme i kredsløb, diabetes, depression og parkinson. Rehabilitering handler om at træne for at genvinde funktionsevnen og opnå større grad af selvstændighed og dermed livskvalitet.

I Helsingør Kommune arbejder vi præcis indenfor de områder eksperterne indenfor de områder opridsede for os. Jakob Kjellberg fremhævede Helsingør Kommune som en foregangskommune indenfor rehabilitering på ældreområdet. Vi forventer, at vi kan blive endnu bedre med det nye moderne sundhedshus i Helsingør, som slår dørene op i 2021. Det nye sundhedshus vil komme til at indeholde rehabiliterings- og træningscenter, akutklinik, døgnforløbspladser, fysioterapeuter mm. Alt sammen tiltag, der muliggør, at der kan arbejdes intensivt med blandt andet forebyggelse. Så alt i alt investerer vi arbejdskraft, økonomi og tid for at ruste os til fremtiden.

Alt ovenstående er målbare fakta. Ensomhed - som er et stigende problem - er derimod ikke målbart, og ej heller aldersbestemt, men er med til at øge presset på de knappe ressourcer. Vi er derfor nødt til også at indtænke ensomhed i ældreplejen. Vi har allerede dagcentre og adskillige frivillige tilbud, men man kunne forestille sig, at vi skulle arbejde med, hvordan vi får introduceret de ældre borgere til disse aktiviteter, og hvordan vi kan styrke den frivillige indsats. Derudover kunne det være positivt, hvis flere investorer og almene boligselskaber vil bygge de såkaldte seniorbofællesskaber, hvor de ældre kan støtte hinanden og dæmme op for ensomhed.

Som konservativt medlem i Omsorgs- og Sundhedsudvalget sætter jeg ensomhed på dagsordenen og lægger op til drøftelse i udvalget om, hvordan vi kan få input og ideer fra civilsamfundet - dvs. diverse foreninger og organisationer.

arrow Kan vi være det bekendt ?
24. januar 2019 kl. 10:41 Opdateret: kl. 10:41
arrow Ingen skal finde sig i digital chikane og trusler
21. januar 2019 kl. 10:36 Opdateret: kl. 10:36
arrow Helt efter bogen
21. januar 2019 kl. 09:31 Opdateret: kl. 09:31
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?