28. januar 2020
#1041720
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fornuftig konstituering - når det ikke kunne være anderledes!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fornuftig konstituering - når det ikke kunne være anderledes!
Debat Helsingør - 28. november 2017 kl. 09:52
Af Carsten Bo Jensen, tidligere folketingsmedlem for Helsingør-kredsen(S)
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

DEBAT
Som organiseret socialdemokrat havde jeg naturligvis helst set en socialdemokratisk ledet kommune efter valget forleden. Når det er sagt, foretrækker jeg under alle omstændigheder - og uanset partifarve - altid brede konstitueringer. Faktisk som den, der nu er en realitet - og hvor 21 ud af 25 byrådsmedlemmer står bag aftalen om fordelingen af den politiske indflydelse i Helsingør Kommune.

arrow Læs også: Kupmageren

Simpelthen fordi, at en sådan aftale henover midten ganske udmærket afspejler den demografiske sammensætning af vores lokalsamfund og er »demokratisk sund«

Forbrødringen mellem partierne tirsdag nat fremstår både fornuftig og giver løfter om stabilitet.

Når Allan Berg Mortensen fra Enhedslisten derfor gør sig til talsmand for en ny aftale - eller et »kup« om man vil - og argumenterer med de store politiske meningsforskelle, der angiveligt skulle gøre noget sådant nødvendigt og legitimt, kan jeg derfor ikke - selv med min bedste vilje - forstå, hvad manden mener (så skulle det da lige være, at Allan mister sin formandspost og 200.000 kroner ekstra til sig selv om året...)

Ved mandat-stillingen 12-12 til henholdsvis rød og blå side i salen og et enligt Radikalt medlem i midten, er det jo nemlig begrænset, hvad de borgerlige kan få igennem af borgerlige ting, uden at blive stemt ned af de røde. Så enkelt er det da!

Og uanset partifarve, er det under alle omstændigheder en uskik - og i øvrigt også moralsk forkasteligt - med til disse kup og kupforsøg, som vi senest så udført hamrende ubehageligt i Helsingør kommune ved valget i 2009, hvor byen pludseligt endte med at stå tilbage med en forkølet Venstre-mand uden folkeligt mandat som borgmester - støttet af rød blok!

Det var ikke rart, og jeg erindrer ikke, at der blev ført en mere socialdemokratisk politik i perioden på grund af det!

Jeg erindrer til gengæld tydeligt, at samtlige de partier der deltog i denne stupide lokumsaftale, blev straffet hårdt af vælgerne ved det næstfølgende valg. Bente Borg og SF smed 3 mandater og blev nærmest udslettet. Socialdemokraterne tabte yderligere 1 mandat og blev historisk ringe repræsenteret med kun 6 mandater - og den massive fremgang, som Enhedslisten ellers fik over hele landet i 2013, fik partiet ikke i Helsingør. EL fik således kun sit mandat nummer 2 pga. valgforbundet med Socialdemokratiet.

Alt dette beviser primært to ting: For det første, at hvad enten der er tale om en borgerlig eller en socialdemokratisk borgmester, så ønsker et stort flertal af vælgerne det brede samarbejde, som i den nuværende aftale, frem for et snævert og usikkert 13-12 flertal, baseret på had, personlige intriger, griskhed og populisme. Og for det andet: Hvis nogen partier eller enkeltpersoner snyder vælgerne, så straffer vælgerne dem der snyder ved næste valg!

arrow De sørgelige centrum/venstre partier
26. november 2017 kl. 12:06 Opdateret: kl. 12:06
arrow Fodbold-boss valgt: Jeg glæder mig
25. november 2017 kl. 07:45 Opdateret: kl. 13:18
arrow Hecht-Nielsen: Svært med amerikanske tilstande
24. november 2017 kl. 13:08 Opdateret: kl. 13:08