19. juli 2019
Hvis historiske og bevaringsværdige bygninger er i forfald, så bør vi gøre alt for at restaurere og bevare dem, mener byrådsmedlem Silas Drejer - et flertal i Byrådet var ikke enige. Foto: Andreas Norrie
Hvis historiske og bevaringsværdige bygninger er i forfald, så bør vi gøre alt for at restaurere og bevare dem, mener byrådsmedlem Silas Drejer - et flertal i Byrådet var ikke enige. Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fordi et smukt træ ældes, skal det ikke bare fældes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fordi et smukt træ ældes, skal det ikke bare fældes
Opdateret 04. februar 2019 kl. 17:47
Debat Helsingør - 04. februar 2019 kl. 17:39
Af Silas Drejer, byrådsmedlem, Socialdemokratiet
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Helsingør Kommune har vurderet og fotograferet alle bygninger, som er opført før 1970. De er blevet registreret med hensyn til deres arkitektur, miljø, kulturhistorie, originalitet og tilstand, i et såkaldt SAVE-registreringssystem og herudfra vurderet med en samlet bevaringsværdi på en skala fra 1 til 9, hvor 1 er bedst. Bygninger med bevaringsværdierne 1, 2, 3 og 4 er herefter optaget i Helsingør Kommuneplan 2009-20 som bevaringsværdige.

arrow Læs også: Helsingør, bevar mig vel

Og nu har et flertal i byrådet besluttet at rive de gamle bygninger i Lundegade ned, til fordel for en investor, som fra dag ét har vidst, at ejendommene var bevaringsværdige, og fra dag ét har misligholdt ejendommene. Ingen i byrådet kunne drømme om at se en svingende nedrivningskugle smadre rådhuset itu. Ingen ville ønske at se en bulldozer køre gennem værftshallernes historiske administrationsbygning - eller hvad med den gamle arrestbygning, politistationen og tinghuset på det gamle slagtertorv i Sct. Anna Gade? For ikke at tale om flertallet af bygningerne i Stengade.

Men ikke desto mindre er alle ovennævnte bygninger i samme bevaringsmæssige kategori, som bygningerne i Lundegade - nemlig mellem 2-4 i SAVE-registreringssystemet.

Vi taler om bygninger som har været en del af Helsingørs bybillede i over 200 år, og som nationalmuseet har betegnet som historiske huse i Helsingør. Hvis historiske og bevaringsværdige bygninger er i forfald, så bør vi gøre alt for at restaurere og bevare dem. Jeg anbefalede derfor på byrådsmødet forleden dag, at der skulle meddeles afslag på nedrivningen og at ejeren skulle pålægges at renovere ejendomskomplekset. Vi skal stå fast på kommunens visioner om bygningsbevarelse.

Fordi et smukt træ ældes, skal det ikke bare fældes.

arrow Bevaring - på skrømt
10. februar 2019 kl. 16:20 Opdateret: kl. 13:24
arrow Restaurering eller genopbygning af Lundegade 4?
02. februar 2019 kl. 20:51 Opdateret: kl. 16:47
arrow Nedrivning?
31. januar 2019 kl. 11:40 Opdateret: kl. 11:40