19. januar 2019
Lone Møller fortalte i SeniorDebat om sine 24 år og otte dage som medlem af Folketinget.
Lone Møller fortalte i SeniorDebat om sine 24 år og otte dage som medlem af Folketinget.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Folketinget - bag facaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folketinget - bag facaden
Debat Helsingør - 12. juni 2018 kl. 14:12
Af Erik Stubtoft, Snekkersten
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Forårssæsonens sidste debatmøde i netværket SeniorDebat bød på et næsten historisk oplæg af tidligere folketingsmedlem Lone Møller. Hun var inviteret til at beskrive sine 24 år og 8 dage som medlem af Folketinget. Det gjorde hun med viden og god humor. Hun havde godt nok fået en række spørgsmål sendt på forkant, men valgte at fortælle sin historie på sin helt egen facon.

Lone Møller fortalte levende om, hvordan hendes vej til en aktiv periode i partiarbejde og fagbevægelse var blevet indledt. Hun var jo kvinde - og det var ikke altid live let at blive valgt. Så hun rådførte sig med folketingsmedlemmet fra Helsingør, Erling Jensen. Han sagde på sin altid bramfrie måde: "Bare krum på min pige. Du får ikke noget forærende!"

Så det gjorde hun. Hun havde fået mange opfordringer til at lade sig opstille som folketingskandidat i Hillerød-kredsen - og nu sagde hun ja tak. Men så opdagede hun, at det gjorde fem andre også. Det var allesammen mænd, som var sikre på, at hende kunne de sagtens slå. Men de blev overrasket. Hun strøg op på førstepladsen. Klar til at gå i valgkamp.

I Folketinget
Lone Møller fortalte om den dag, hvor hun som nyt folketingsmedlem stod der i ankomsthallen og så rådvild ud. 38 år gammel. Men så besluttede hun sig for en ting, som hun har haft glæde af mange gange i årene efter: Hun spurgte den nærmeste folketingsbetjent, hvor hun skulle henvende sig. Han viste vej og hjalp hende altså det første skridt. Senere blev det til, at rengøringspersonale og folketingsbetjente blev dem hun altid spurgte om vej og praktisk hjælp.

Som nyt medlem af Tinget fik man anvist det mindste kontor - og tilmed det kontor, som lå længst væk fra folketingssalen. Det var ikke meget større end et kopirum på et kontor, som hun så endda skulle dele med en anden. Der var ikke den gang megen hjælp at hente, så man skulle selv finde alle oplysninger frem og selv skrive sine taler. I dag er der jo ansatte folk til det hele.

Alligevel fortalte Lone Møller, at det at være medlem af Folketinget i dag bestemt ikke er en dans på roser. Men der er dog kommet mere ordnede forhold. Tidligere var det sådan, at mange møder i Salen kunne vare til hen ad midnat. Derfor måtte mange medlemmer sidde i venteposition i timevis. Hvad lavde de så? Jo de spillede kort og spillede kort og .... I dag er der bedre planlægning, så der også er tid til at deltage i det politiske liv uden for Christiansborg.

Efter fire år blev hun valgt til næstformand i folketingsgruppen - med Svend Auken som formand. Det varede kun ganske kort tid, nemlig indtil Auken blev afsat som partiformand - så var det slut med den post for hende. Det er nu engang vilkårene. Det sker stadig i dag, at hvis man ikke stemmer som gruppebestyrelsen ønsker det, ja så mister man indflydelse og måske endda sine ordførerposter.

Sundhedspolitik blev foretrukket

Hun valgte, at hvis hun skulle gøre en forskel som folketingsmedlem, var det vigtigt at vælge nogle arbejdsområder, som hun vidste noget om. Da hun jo havde været aktiv i fagbevægelsen blev et af hendes hovedområder arbejdsmarkedspolitik, hvor det især blev forældre- og uddannelsesorlov, som hun tog fat på.

Et andet arbejdsfelt var sundhedsområdet. Det blev hendes foretrukne område. Mærkeligt for nogen. Hun var nemlig storryger og det kunne naturligvis forekomme besyndeligt. Men hun havde hørt, at rygning gik mest ud over andre i form af passiv rygning. Så hun prædikede sundhed alt mens hun fortsatte med at ryge.

Som sundhedsordfører havde sin værste oplevelse. Hun kom nemlig for skade at formulere sig på en måde, så vælgerne og pressen opfattede hende som fortaler for brugerbetaling ved lægebesøg. Det hun mente var, at statstilskuddet til læge-, ørelæge-, tandlægebesøg og lign. burde omlægges. Det førte til en shitstorm fra masser af vælgere og verdenspressen i Danmark. Her lærte hun, at man skal tænke sig om, før man udtaler sig - ihvertfald når man er folketingsmedlem.

Til sidst berettede Lone Møller om den dag, hvor hun forlod Folketinget for sidste dag. "Det skete efter, at valget i 2011 var udskrevet. Alle var ude i valgkamp. Jeg pakkede mine ting ned i tasker og papkasser. Kiggede mig lidt omkring. Gik så ned ad den store trappe. Næsten alene på Christiansborg. Følte lidt vemod og dog glad for min beslutning om at stoppe. Jeg var kørt træt. 24 år og 8 dage i politik var nok, sagde jeg til mig selv." Hvorefter hun lod sig vælge til Gribskov byråd - sad der i 8 år!!