24. oktober 2020
Tekst til foto af bænk på ?Krogshøj?: Fotoet viser en uanselig bænk på toppen af det 67 m høje ?Krogshøj?. I en forhåbentlig ikke for fjern fremtid, vil det måske være muligt at opleve store dele af nationalparken, Helsingør, Kronborg, svenskekysten, de svenske horste, Kullen etc., når du ?bliver bænket? på toppen af et 35 m højt tårn på ?Krogshøj?. Foto: Allan Reib
Tekst til foto af bænk på ?Krogshøj?: Fotoet viser en uanselig bænk på toppen af det 67 m høje ?Krogshøj?. I en forhåbentlig ikke for fjern fremtid, vil det måske være muligt at opleve store dele af nationalparken, Helsingør, Kronborg, svenskekysten, de svenske horste, Kullen etc., når du ?bliver bænket? på toppen af et 35 m højt tårn på ?Krogshøj?. Foto: Allan Reib
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Teglstruptårnet: Et vartegn for naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Teglstruptårnet: Et vartegn for naturen
Debat Helsingør - 17. september 2020 kl. 20:17
Af Allan Reib, Trykkerdammen, Helsingør

"Teglstruptårnet" på "Krogshøj" i Teglstrup Hegn ved Gurrevej i Helsingør Kommune vil være et værdigt vartegn for naturen i "Nationalpark Kongernes Nordsjælland". Nationalparkens bestyrelse holdt møde d. 15. september, hvor mit tårnprojekt på "Krogshøj" blev nævnt. Bestyrelsen vil melde tilbage om mine tårnhøje forventninger til projektet kan realiseres.

Nordsjælland/Region Hovedstaden bugner af mangfoldige kulturtilbud, som gennem generationer har modtaget støtte fra statsligt, kommunalt eller privat hold. En støtte, som også har krævet sværdslag, og i nogle tilfælde krævet "tiggergang". Nordsjælland/Region Hovedstaden har også en mangfoldig natur, som også, efter min mening bør støttes i lige så stor udstrækning som kultur! Det ville være interessant at vide, hvor stor forskel der er mellem "kultur- og naturstøtte"....

Nationalparkers betydning for de kommende generationer

En nationalpark, skal ikke blot "beskytte" sårbar eller særegen natur, men kan også være en forbilledlig formidler af naturen. Når det gælder "Nationalpark Kongernes Nordsjælland" kan "epicentrene" for naturorientering foregå på naturcentre/ formidlingscentre som "Esrum Møllegaard", "Nordsjællands Naturskole", "Naturcenter Auderød Havn" samt "Naturcenter Nyruphus". Et øget fokus på bevarelsen af biodiversiteten kræver tilskud fra kommuner og puljer fra Undervisningsministeriet. Flere naturvejledere skal nemlig på banen.

"Teglstruptårnets betydning"
Når de mindste, lidt større og de store børn "skal i skoven" med daginstituitionen, skolen eller deres forældre, skal man "lokkes". Et tårn vil med garanti være "et højdepunkt", når man skal på tur i nationalparken. Nok er vores nationalpark "tæmmet", fordi skoven også er en "forretning", ikke kun et oplevelsessted. Men lige nu har man fokus på "vild natur". Kun 0,5% af Danmarks areal er dækket af "vild natur". En del af Gribskov skal udlægges til "vild natur". DR1 er påbegyndt 4 udsendelser med titlen "Giv os naturen tilbage". Landmænd overlader deres marker til den "vilde natur". Selv haveejere opfordres til at lade et hjørne af haven være urørt, ikke "kultiveret". Alt for mange haver er rene "sten eller græsørkener"! Medierne flyder over med nyheder om "vild natur" og tiltag, som kan bevare artsdiversiteten og mindske den katastrofale tilbagegang for dyrearter og individer. Det kan også være en del af fortællingen, når man står i 100 meters højde på "Krogshøj".

Jeg håber at fonde, kommuner, Region Hovedstaden, mæcener vil støtte mit "tårnprojekt" i Teglstrup Hegn. Her vil vi ikke blot få "et overblik" over nationalparken, eller en "truende pegefinger", men en høfligt oprakt hånd, en håndsrækning, som kan fremme forståelsen af den natur, vi er så dybt afhængige af, ikke kun rekreativt og oplevelsesmæssigt, men så sandelig også miljømæssigt.

Tekst til foto af bænk på "Krogshøj": Fotoet viser en uanselig bænk på toppen af det 67 m høje "Krogshøj". I en forhåbentlig ikke for fjern fremtid, vil det måske være muligt at opleve store dele af nationalparken, Helsingør, Kronborg, svenskekysten, de svenske horste, Kullen etc., når du "bliver bænket" på toppen af et 35 m højt tårn på "Krogshøj".

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?