17. januar 2021
Thomas Arnbo
Foto: Thomas Arnbo/arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Svar til Ulla Kokfelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Svar til Ulla Kokfelt
Debat Helsingør - 30. juli 2020 kl. 09:42
Af Jørgen Manniche, Stubbedamsvej, Helsingør

Nye Borgerlige vil gerne ind i byrådet, ja blive landets største parti. Fint nok - eller uhyggeligt for vore værdier og fremtiden. I lancerer jer med skarphed i en sag, I ved, der er stemmer i, og som andre partier mister stemmer ved, hvis de ikke retter ind. Men I gør os mennesker bange for andre og fremmer parallelsamfundene.

arrow Læs også: DEBAT: Flere fakta om Helsingørs nye moské til Allan Berg Mortensen

I berøver dem vore værdier, og I griber hver chance i et forstørrelsesglas og står fint i meningsmålingerne. Men jeg tror, det er andre ærinder, I vil luske igennem, mens I langer ud efter befolkningsgrupper, der har levet under ekstreme vilkår i hjemlandet. Vi gav dem husly, men ikke deres 1. generation de bedste muligheder for at tilpasse sig, socialt, arbejdsmæssigt, økonomisk, sprogligt, kulturelt, religiøst.

Deres næste generationer kommer også kulturelt i klemme mellem gamle og nye normer. I hindrer dialog, skønt vi kunne lære af hinandens værdier. Alligevel klarer et flertal af deres 2.-3. generation sig flot på mange fronter, men de er alle i klemme mellem normerne.

For dem som os er begreberne frihed og fællesskab afgørende, men opfattes forskelligt, styrket af isoleringen.

Med mindre de helt afsværger sig deres normer, vil I lukke af for deres del af verden. Det kan af mange årsager ikke lade sig gøre, ville koste verden dyrt og styrker intolerancen.

Tænk, hvis vi forbød en lang række kristne sekter retten til deres tro. Tænk, hvis vi forbød de politiske partier, selvom alle, også vore nye medborgere, forstår, at det er partierne, der beslutter vore love. Tænk, hvis danske statsborgere skulle gå ens klædt og brænde vore bøger ! Vi har en pæn snært af de tankegange i friheds-Danmark, men langt mere i vore nye borgeres oprindelseslande. De er her, generelt, fordi de er glade for vor frihed, selv om vi ikke har stillet dem lige og tit lukker af.

Lad os åbne op, selv om meget har fundet både lise i det lukkede og angst i det åbne. Lad os give friheden og fællesskabet større plads end nogensinde. Så kan vi også forklare vore grænser, vort nej til tvangsægteskaber og til tvangsarv af normer, fordi det er en kærneværdi, modsat f.eks. det fysisk-psykiske alkohol- og sukkermisbrug.

Lige så vigtigt må den frie verden med fair trade og andet samarbejde medvirke til, at udviklingen i de fattige lande bliver friere med øget lighed og samarbejde, så frustrationer, nød, stor befolkningsvækst, vold og flugt kan bekæmpes, og kultur og bæredygtighed finder sammen. Vi har måttet lukke af for den fri bevægelighed, fordi vi ikke har fremmet en lige verden..

Vi kan ikke lukke alt op, men jeg håber, det er demokratiet, der finder løsningerne, også herhjemme. Vi må påtage os mere medansvar. Selvom kabalen er svær, så vil vi opdage mennesker, vi ikke kan være foruden, bl.a. fordi vi lærer af forskellene og i øvrigt ligner og er afhængige af hinanden.

Jeg tænker både dansk og internationalt. Er I nogen steder ?

arrow DEBAT: Ulla Kokfelt spreder fake news
06. august 2020 kl. 10:29 Opdateret: kl. 10:29
arrow DEBAT: Hvordan tolkes en lokalplan Ulla Kokfelt?
29. juli 2020 kl. 09:28 Opdateret: kl. 10:57
arrow DEBAT: Sig nej til flere moskéer i Helsingør
28. juli 2020 kl. 06:52 Opdateret: kl. 17:36
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?