16. oktober 2021
Foto: Arkiv
Foto: Arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Lad kæphestene blive uden for døren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Lad kæphestene blive uden for døren
Debat Helsingør - 22. september 2021 kl. 11:57
Af Lone Grønhøj Frandsen, Hellebæk, Aktiv i Danmarks naturfrednings forening og kandidat til KV21 Soc.dem.

.. Når vi skal drøfte, om vi her i Helsingør kommune ønsker, at vores skov omkring Kohaverne og Hammermøllen skal udpeges til Naturnationalpark

Sidste år fik Danmark og danskerne en tidlig julegave. D. 4 december kunne medierne berette, at der var afsat midler til at oprette 15 naturnationalparker. Begejstringen ville ingen ende tage.

Nu 9 måneder senere er der opstået bitter strid mellem alle de danskere, der normalt står skulder ved skulder. Fordi de på trods af forskellige interesser alle er optagede af natur og biodiversitet.

Striden handler om, hvordan de nye naturnationalparker skal forvaltes. Skal det være med eller uden store dyr, Skal dyrene være hjemmehørende og skal parkerne være hegnede med høje eller lavere hegn.

Striden er så bitter, at gamle allierede nu fremstår som edsvorne fjender. I kampens hede, forsvinder målet, vi var så begejstrede for helt af syne. Målet om at den urørte skov i Danmark skal stige fra 28.000 hektar til 75.000 hektar. Det første virkelig gode skridt i kampen for at redde naturen. Danmark er det land i Europa, hvor andelen af skov er mindst. 16% mod 38% i resten af Europa.

Helsingør er grønnere. Her er er 30% af jorden faktisk skov. Det er derfor ikke så mærkeligt, at vi er med i opløbet igen, nu hvor de næste naturnationalparker skal udpeges.

Jeg er så heldig at bo med havelåge lige ud til Hammermølleskoven, og ja jeg vil helst, at det hele bliver ved med at være præcis lige så vidunderligt, som det er nu. Men jeg vil endnu hellere have, at det bliver ved med at være her mange år endnu og måske forandrer sig sådan, at flere arter af planter og dyr kan trives her. Hvis det betyder, at der skal hegn til, dyr, som jeg eller min hund ikke er helt trygge ved og en indgang der ligger længere væk, ja så vil jeg ikke være begejstret. Men hvis det er det, der skal til, så er det faktisk OK med mig. Jeg anerkender, at vi har så lidt urørt skov i Danmark, at det først og fremmest skal være til for de dyr og planter, der ikke kan bo andre steder. Betyder det, at jeg må ændre vaner. Så må det være sådan.

Men min og sikkert andres støtte og accept er betinget af, at eksperterne kan blive enige om, hvad der er bedst for skoven, dyrene og planterne. Så kan vi ikke alle, lige stige ned af vores jernheste, islænderheste eller andre kæpheste og forenes om målet. Nemlig at få meget mere urørt skov. Så kan eksperterne passende bruge arbejdsroen til at genoverveje, hvad der skal til for at få så meget vild natur og biodiversitet så hurtigt så muligt for de penge og det land, der er til rådighed. Måske det viser sig, at nogle af pengene til hegn vil være bedre givet ud til opkøb af landbrugsjord. Hvem ved, jeg er ikke ekspert, men jeg er håbefuld naturelsker.

Rejser du til udlandet i år?