25. september 2021
Der er planlagt en solcellepark ved Skibstrup.
Der er planlagt en solcellepark ved Skibstrup.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Grøn omstilling i Helsingør Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Grøn omstilling i Helsingør Kommune
Debat Helsingør - 07. oktober 2020 kl. 10:18
Af Steen Toft Jørgensen, Sigynsvej, Ålsgårde

Hvis tankerne om grøn omstilling skal give mening, så skal der laves nogle planer, som rækker langt ud i fremtiden i Helsingør Kommune.

arrow Læs også: DEBAT: Sortering af husholdningsaffald i privaten er at tage grønt ansvar

For få år siden blev der opført et kæmpe fjernvarmeværk, som anvender træflis. Allerede nu kritiseres det, ikke mindst fordi kørslen af træflis til værket belaster veje og beboere. Skal flisen køres fra Hundested havn, så skal man igennem Fredensborg med tunge lastbillæs. De er de naturligvis ikke interesseret i. Så udtænkte Helsingør havn en kysttogtskaj med mulighed for transport af flis med skibe til Helsingør. Et håbløst dyrt projekt, som heldigvis blev lagt i graven. Det burde slet ikke være kommet længere end idefase i havnebestyrelsen. Politikerne der var ikke i stand til at gennemskue, at krydstogtsskibe IKKE er fremtiden. Værre miljøsvineri. Turisterne på krydstogtsskibene lægger meget få penge lokalt i byen. Så pil ned! Nu har man så i stedet for installeret elforsyning på kajen i Helsingør havn - selv om fondspenge var givet til kulturhavnen under forudsætning af, at området ikke blev anvendt til industrihavn. Har man fortalt fondene det? Så må beboerne i indre by leve med støjen og lastbilerne. Hvorfor i alverden får man ikke flisen losset i Helsingborg store industrihavn, og kørt på lastbiler til værket via færgen? Så kunne fjernvarmekunderne støtte færgerne - godt i disse coronatider! Hvorfor kan det ikke lade sig gøre, når bioaffald fra Helsingør skal køres i lastbil med færgen til biogasanlægget uden Helsingborg? Det er planen, når vi alle skal sortere affald i de mange fraktioner.

I sommer offentliggjorde Forsyning Helsingør at man vil opføre et solcelleanlæg på 50 hektar mark ved Skibstrup Affaldsanlæg. Her mangler helheden! Regeringen og Folketinget ønsker oliefyr og gasfyr afskaffet og erstattet af fjernvarme og varmepumper. Jeg bor i Ålsgårde, hvor der IKKE er mulighed for fjernvarme. Jeg bor i rækkehus, og frygter larmen når alle naboer får luftvarmepumper frem for gasfyr. Pga. de små grunde er det udelukket at grave jordslanger ned. Og jeg tvivler på at ret mange parcelhuse med have ønsker haven gravet igennem med en gravemaskine for at anvende jordvarmen i forbindelse med varmepumpen. Resultatet er så, at der vil komme mere end tusinde varmepumper i Ålsgårde, alle med en larmende ventilator monteret udenfor huset! Hvorfor ikke anvende de 50 hektar jord, så man først nedgraver jordslanger, så man kan bygge en bygning, som rummer store varmepumper? Og så tilkoble varmen til fjernvarmenettet, som i forvejen forbinder Helsingør og Hornbæk. Og føre fjernvarmeledninger til Ålsgårde og Hellebæk. Så kan man nøjes med nedgravning af fjernvarmerør lokalt i vejene. Bagefter kan man så montere solceller overjordisk på de 50 hektar og tilslutte strømmen til elnettet i området. Dog udtage lokalt forbrug til varmepumperne inden overskuddet af el sendes ud i nettet - det er mest økonomisk sådan.

Jeg savner en ordentlig gennemtænkt løsning i den stil. Planen skal gennemtænke grøn omstilling på en intelligent måde, så vi slipper for støjen fra tusindvis af luftvarmepumper.

arrow DEBAT: Stop nu op Helsingør Kommune
24. august 2021 kl. 10:04 Opdateret: kl. 10:04
arrow Formand om lugtende madaffald - Slå en knude og brug flere poser
04. august 2021 kl. 11:53 Opdateret: kl. 11:53
Stemmer du til kommunalvalget i år?