22. januar 2021
Madhuset driver også caféen her på Hamlet.
Madhuset driver også caféen her på Hamlet.
Foto: Sarah Marie Winther
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Det Danske Madhus - en privat/kommunal succes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Det Danske Madhus - en privat/kommunal succes
Debat Helsingør - 17. november 2020 kl. 07:53
Af Allan Berg Mortensen, medlem af Helsingør Byråd for Enhedslisten

Det Danske Madhus Hamlet A/S, ejes i fællesskab af Det Danske Madhus A/S og Helsingør Kommune og leverer mad til 347 hjemmeboende borgere i kommunen (januar 2020). Maden tilberedes på Kronborgvej i Helsingør.

arrow Læs også: Ansatte i madhus må gå på juleferie i uvished

Selskabet har givet overskud siden første regnskabsaflæggelse i 2005. Overskuddet har været på gennemsnitligt 1,6 mio. kr. årligt, hvilket efterfølgende er blevet udbetalt til aktionærerne i forhold til ejerandelene.

Det vil sige at Helsingør Kommune, har tjent ca. 800.000 kr. årligt på at eje 49 % af selskabet. I de 15 år selskabet har eksisteret, har kommunen således tjent ca. 12 millioner.

DDM har på et møde med Helsingør Kommune i december 2019 foreslået, at tilberedelsen flyttes til Albertslund med henblik på at opnå en række stordriftsfordele.

Det Danske Madhus beskæftiger 18 ansatte, svarende til 14 heltidsstillinger.

Forslaget blev behandlet som et lukket punkt på byrådsmødet d. 26. september og blev afvist af Socialdemokraterne (8), SF (1), Enhedslisten (2), Lokaldemokraterne (1) og DF(2) i alt 14 stemmer.

Afgørende var hensynet til at bevare de 18 arbejdspladser i kommunen.

For forslaget stemte Konservative (9), Venstre (1) og Radikale (1) i alt 11 stemmer.

Da forslaget om at imødekomme ønsket om at flytte produktionen til Albertslund var faldet fremsatte Konservative forslag om, at der forelægges en sag til politisk behandling om muligheden for og retsvirkningerne af Helsingør Kommunes eventuelle udtræden af selskabskonstruktionen med Det Danske Madhus Hamlet A/S.

Forslaget blev desværre vedtaget. Dansk Folkeparti og Lokaldemokraterne skiftede mening, vel vidende at hvis Helsingør Kommune udtræder af selskabskonstruktionen er der intet der forhindrer selskabet i at flytte produktionen og arbejdspladserne til Albertslund.

Byrådet skal på et kommende møde tage stilling til om kommunen skal trække sig ud af et selskab, der generer overskud til kommunen og skaber arbejdspladser.

Når offentligt ejede selskaber eller selskaber det offentlige ejer en andel af, er succesfulde og giver overskud, skal de sælges. Se blot på TDC og DONG. Det er borgerlig ideologi.

Enhedslisten kæmper for at Det Danske Madhus, produktionen, fortjenesten og arbejdspladserne bliver i Helsingør Kommune.

arrow DF-stemmer sikrer Madhuset Hamlet
16. december 2020 kl. 13:41 Opdateret: kl. 12:19
arrow Ældremad: Giver salg af madhus-aktier mere konkurrence?
11. december 2020 kl. 04:09 Opdateret: kl. 14:34
arrow DEBAT: Madhuset kontra privatleverandør
24. november 2020 kl. 10:09 Opdateret: kl. 10:09
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?