22. januar 2021
Flynderupgård Museet.
Flynderupgård Museet.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Bekymrende vedtagelse om museernes fremtid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Bekymrende vedtagelse om museernes fremtid
Debat Helsingør - 23. november 2020 kl. 10:08
Af Kjeld Damgaard, lokalhistoriker

På kulturudvalgets møde den 17. november var et punkt på dagsordenen om opfølgning af Kulturstyrelsens kvalitetsvurdering af Museerne i Helsingør Kommune.

arrow Læs også: DEBAT: Giv os vores museum tilbage

Det er bekymrende læsning. Ikke fordi, at der tages fat i sagen. Ikke fordi der handles. Ikke fordi der er nye tanker.

Men bekymrende fordi der i det vedtagne oplæg alene lægges vægt på Helsingør Bymuseums fremtid - intet om andre afdelinger. Bekymrende, fordi der reelt tales om en afvikling af Flynderupgaard Museet. Bekymrende, fordi der reelt tales om lukning af Frilandskulturcenteret. Bekymrende, fordi der ikke nævnes et ord om Meylings samling og Per Christiansens fiskerisamling. Bekymrende fordi der de facto lægges op til at lukke ned for alle museumsaktiviteter udenfor Helsingør Bykerne. Bekymrende, fordi der slet ikke tales om den store mangel på lokalt funderede museumsansatte, som ved hvor Plejelt eller Rørtang ligger. Bekymrende, fordi alternative ideer, som f.eks. en tættere tilknytning af Værftsmuseets til Søfartsmuseet slet ikke nævnes. Bekymrende, fordi der i praksis ikke tales om at tilføre området midler, så det bliver muligt at modernisere udstillingsfaciliteterne. Bekymrende, fordi man bl.a. har vedtaget indførelsen af årshjul - et begreb, der overhovedet ikke hører hjemme i den kreative verden, som museerne burde være. Bekymrende, fordi man overhovedet ikke nævner museernes rolle som opsøgende virksomhed. Bekymrende fordi den uundværlige indsats fra frivillige overhovedet ikke nævnes. Bekymrende, fordi fokus alene er på at knytte museerne sammen med turisme - og man dermed overser, at museerne i langt højere grad er vigtige for kommunens egen befolkning.

Og især bekymrende fordi Kulturstyrelsen på forhånd har sanktioneret, at Helsingør Kommunes Museer i fremtiden alene beskæftiger sig med Sundtold og Skibsværft. Alle andre emner skal pakkes sammen i arkivet og ikke formidles. Så borgerne kan med dette forslag vinke farvel til formidling af forstadshistorie, af Karmeliterklosteret, af kirkehistorie, af møllerne, af Gurre Borgruin, af landbruget, af fiskeriet, af Horserød, af Marienlyst Slot, af kulturlandskabet, af arkæologien, af skovbruget o.s.v., o.s.v.

Kulturstyrelsen mener minsandten, at den slags historie ligeså godt kan formidles af nabokommunernes museer!!! De politikere, der siger ja til dette, kommer ikke til at "gå over i historien" for noget positivt.

arrow DEBAT: Tivolisering af Flynderupgård
02. december 2020 kl. 09:40 Opdateret: kl. 09:40
arrow DEBAT: En museums-sag
27. november 2020 kl. 10:05 Opdateret: kl. 10:05
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?