4. april 2020
Borgerlig blok mistede sandsynligvis en plads i Byrådet på grund af borgerligt stemmespild, som kunne være undgået ved et valgforbund med Nye Borgerlige.
Borgerlig blok mistede sandsynligvis en plads i Byrådet på grund af borgerligt stemmespild, som kunne være undgået ved et valgforbund med Nye Borgerlige.
Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgerlig forbundspolitik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgerlig forbundspolitik
Debat Helsingør - 28. januar 2020 kl. 11:04
Af Ulla Kokfelt, Espergærde, formand for Nye Borgerlige
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Forberedelserne til det kommende kommunalvalg er gået i gang for partierne. Der skal findes og opstilles kandidater, formuleres politik og mærkesager - og så skal der aftales valgforbund med andre partier. Valgforbund bliver ikke sjældent omtalt som en teknikalitet, der skal sikre, at så få stemmer som muligt går til spilde.

Men forbundene indebærer også reelle politiske overvejelser for vælgerne og konkret politik i den anden ende. Ikke så meget afhængig af selve indholdet i aftalerne, der formelt set er uforpligtende - men afhængig af hvor overskydende stemmer risikerer at ende indenfor forbundene.

Ved sidste kommunalvalg betød en stemme på Liberal Alliance således en stemme på Radikale Venstre, og Nye Borgerlige blev afvist fra borgerlige valgforbund, hvilket betød at 2,3 procent af blå bloks stemmer gik til spilde. Begge dele markante resultater med politiske konsekvenser grundet valgforbundskonstellationer eller mangel på samme.

Der er brug for borgerlig politisk fornyelse i Helsingør, med en høj grad af fælles fodslag omkring, at det offentlige skal fylde mindre, prioritere bedre og fokusere på kernevelfærd, gode forhold for erhvervslivet og en fornuftig forvaltning og beskyttelse af kommunens rige kultur- og naturarv. Det er mit håb for det kommende kommunalvalg, at de borgerlige partier står sammen på en måde, så borgerlige stemmer ikke går unødigt til spilde. Det burde være en overkommelig opgave.